Cataluña
Educació

Educació recorrerà la interlocutòria del TSJC sobre el castellà a les aules

  • La resolució requereix al conseller Cambray que la faci efectiva i a l'Alta Inspecció que verifiqui el seu compliment

  • Aragonès ha fet una crida a la "màxima unitat" per "articular totes les eines per protegir el model lingüístic"

  • Salvador Illa ha defensat que "no passa res perquè hi hagi una matèria addicional en castellà"

Nadia Somoza / Elena García
5 min.

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha anunciat que el Govern recorrerà l'"aberrant" interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ordena l’execució de la sentència del 25% del castellà, i ha assegurat que els centres no han de fer “cap canvi” en els seus projectes lingüístics.

El TSJC ha ordenat a la Generalitat que executi de manera "immediata" la sentència que obliga a fer un 25% d'hores en castellà a totes les escoles. D'aquesta forma, Educació tindria 15 dies com a molt tardar per "dictar les instruccions i establir les garanties de control que s'escaiguin" per complir aquesta sentència.

Recurs a la sentència

Cambray ha volgut llençar un missatge de "tranquil·litat" a les direccions, alhora que ha reclamat el "màxim consens polític, social i pedagògic" en defensa del català, en referència a la modificació de la Llei de Política Lingüística pendent al Parlament.

El mateix ha transmès la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en roda de premsa. Ha assegurat que esgotaran totes les vies possibles per "frenar l'atac". És "compromet" també perquè el curs que ve es faci "més català" als centres del que es fa ara.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reunit aquest dimarts a la Casa dels Canonges el vicepresident, Jordi Puigneró, el conseller d'Educació, Josep González-Cambray, i les conselleres Laura Vilagrà, Gemma Geis i Natàlia Garriga, per afrontar l'ordre sobre el 25% de castellà. La reunió ha durat de 8:30 a 9:30 hores, i s'ha produït abans del Consell Executiu ordinari de cada dimarts.

Ha fet també una crida a la "màxima unitat" per "articular totes les eines per protegir el model lingüístic" de l'escola catalana."Ara més que mai cal consens i sumar forces; un tribunal continua entestat a determinar com s'ha d'educar i com han d'aprendre els alumnes de les escoles catalanes", ha remarcat en una piulada.

El president del grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l'Ajuntament de Barcelona i diputat al Parlament, Ernest Maragall, dona el seu suport al conseller d'Educació, per la seva estratègia davant la sentència: "Presentar recurs, aprovar la llei i desplegar el decret".

Escola Bilingüe veu el final de la vulneració de drets

La presidenta de l'Assemblea per una Escola Bilingüe, Ana Losada, considera que amb l'ordre del TSJC que es compleixi de manera immediata la sentència del 25% de castellà a les escoles "s'ha fet un pas de gegant" per a "posar fi a la vulneració dels drets lingüístics dels alumnes catalans".

"Amb la sentència d'avui arribem al final d'un camí que va començar fa 30 anys", ha afirmat Ana Losada, per a qui el 25% de les matèries en castellà "és només l'inici".

Els sindicats educatius

La portaveu d'USTEC-STEs, Iolanda Segura, demana al conseller d'Educació que no acati la sentència i que aposti "valentament per protegir la immersió lingüística". "El departament no pot passar la patata calenta als centres donant marge de flexibilitat a l'hora d'aplicar els projectes lingüístics", ha afirmat Segura. La portaveu d'USTEC sosté que la manera de protegir els docents davant la sentència és amb un projecte lingüístic "unificat" de manera que l'únic que hagin de fer sigui executar-lo i avisa al departament que "cap subterfugi servirà per aplacar l'ofensiva judicial".

El moviment estudiantil reclama que s'apliqui amb urgència el pla de xoc per protegir el model d'escola catalana. Els sindicats d'Estudiants es mostren preocupats i fan una crida a desobeir la sentència.

Malgrat la crida a la calma del Departament d'Educació, des del Sindicat d'Estudiants dels països Catalans, la Portaveu Nacional Marta Daviu, desconfia que la Generalitat defensi amb prou contundència el model d'immersió lingüística.

El moviment estudiantil reclama que s'apliqui amb urgència el pla de xoc | Lourdes Gata

Més reaccions

Totes les mirades estan posades sobre Junts per Catalunya. PSC, ERC i els Comuns els insten a recuperar l'acord per modificar la llei de política lingüística. Se'n van desmarcar minuts després d'entrar-la a registre per l'oposició de la comunitat educativa. ERC els demana, ara, responsabilitat.

"La defensa de la llengua no pot esperar que JxCat es posi d'acord", ha expressat la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, que ha demanat no supeditar l'entesa als "interessos de partit".

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha defensat que "no passa res perquè hi hagi una matèria addicional en castellà". En una entrevista a TVE, Illa ha recordat a l'executiu català que les resolucions judicials s'han de complir "agradin o no" i ha carregat contra la "inacció" del Govern. En aquest sentit, ha recordat que Junts es va desmarcar de l'acord per reformar la llei de política lingüística que, segons Illa, "facilitava l'aplicació de la sentència". "Defensar el català no implica atacar el castellà com alguns fan", ha afegit.

El diputat de la CUP Carles Riera ha instat el Govern a desobeir l'ultimàtum. Al seu compte de Twitter, Riera ha dit que "és l'hora de la desobediència" pel "contra la segregació escolar, per la cohesió social" i pel "dret a la llengua catalana".

La presidenta de Cs, Inés Arrimadas ho ha celebrat per contra. "És una fantàstica notícia que suposa la fi de l'escapada per al separatisme". "O apliquen la llei o l'estat de dret continuarà actuant", ha avisat en una piulada a Twitter. Arrimadas ha destacat que "malgrat els bastons a les rodes de Sánchez, la Justícia torna a donar la raó a les famílies catalanes que volen una educació també en espanyol".

El portaveu de Vox, Joan Garriga, ha alertat en una roda de premsa al Parlament que si no es compleix la sentència del 25% de classes en castellà, prendran les "mesures legals oportunes com una querella per desobediència" contra el Govern. "Exigim a Aragonès que compleixi amb la sentència o demanarem la suspensió de l'autonomia", ha afegit

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz