Cataluña
Mesures Covid-19

Adeu a les mascaretes a l'escola després de Setmana Santa

El conseller Argimon plantejarà al Govern reprendre el curs sense mascareta ja el dimarts 19 d'abril

Beatriz Gálvez
3 min.

Després de l'anunci de Sanitat aquest dimecres de la retirada de les mascaretes en interiors després de Setmana Santa a tot l'Estat, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, vol que aquesta eliminació sigui efectiva el mateix dia que els alumnes han de tornar de les vacances de Setmana Santa. Així, ho plantejarà el titular de Salut a la Comissió Delegada del Govern per la covid que els alumnes no hagin de portar mascareta en interiors ja el dimarts 19, i no el dimecres 20 com es preveu al conjunt de l'Estat.

Argimon ha explicat en una entrevista a TV3 que Salut tenia preparada una resolució per prendre la decisió si l'Estat no ho feia i ha detallat que no té "cap problema" a signar-la només per a l'àmbit escolar.

D'aquesta manera, els alumnes començarien el tercer trimestre sense mascareta, ja que Argimon ha dit que no té cap sentit que dimarts l'hagin de dur i dimecres ja no.

Una mesura molt reclamada per Salut

Sanitat aquest dimecres va anunciar la retirada de l'obligació de l'ús de les mascaretes en interiors passada la Setmana Santa, però mantenir-la als centres sanitaris i sociosanitaris i al transport públics. El ministeri contempla aprovar la mesura al Consell de Ministres per la seva aprovació del 19 d'abril i que entrarà en vigor l'endemà, el 20 d'abril.

Argimon ha lamentat que s'hagi trigat tant a prendre aquesta decisió i ha recordat que Salut insistia que això arribés abans. En l'àmbit escolar, ha afirmat que hi ha estudis i dades que avalaven la retirada.

Més enllà dels llocs on continuarà sent necessària, com entorns sanitaris i transport públic, Argimon ha dit que se n'haurà de fer un ús "responsable", per exemple quan es produeixin aglomeracions.

En una entrevista al 'Cafè d'idees', l'investigador del Grup de Recerca en Biologia Computacional de la UPC (BIOCOMSC), Enric Álvarez, considera que la decisió de retirar la mascareta era esperada i treu importància a la data en què entri en vigor perquè la situació a les UCI ha millorat en les últimes setmanes. Les dades hospitalàries mostren que el descens de casos és molt lent, però són els millors que es registren des de l'inici de la pandèmia.

Tant el conseller com els experts consideren que la retirada d'aquesta mesura pot comportar un lleuger repunt de contagis. Álvarez reconeix que la retirada de les mascaretes pot generar una estabilització i, fins i tot, un repunt de casos de Covid-19, però "no és gens clar" perquè el seu ús es redueix a "entorns de risc".

Ara bé, Argimon recorda que si cal es podrien fer passes enrere i es podria tornar a recomanar l'ús de la mascareta en interiors segons la situació de l'evolució epidemiològica.

Nova variant XE i onades

Ara per ara, ha dit que no hi ha constància que la nova variant XE hagi arribat a Catalunya, però ha recordat que totes ho acaben fent. Així ho ha explicat l'expert del BiOCOMSC de la UPC: Álvarez ha detallat que la variant XE encara no s'ha declarat com a variant de preocupació.

Des de Salut s'aposta per anar normalitzant al mateix que es va controlant què passa aquesta primavera i estiu. De fet, Salut té previst presentar aquest divendres el nou sistema de vigilància reforçat. No serà fins la tardor, quan es preveu que la covid doni "més feina", pel component estacional, segons el conseller.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz