Cataluña
Borrasca Celia

Fort onatge, ventades, plugims de fang i pols sahariana

  • La borrasca Celia deixa onades de 4 a 6 metres davant la costa catalana i fortes ratxes de vent, sobretot al Pirineu

  • A partir de dimecres, la borrasca es desfarà i s'allunyarà però no desapareixeran ni la pols, ni els núvols ni els ruixats

SERGI LORAS
3 min.

Aquest dimarts ens trobem immersos sota els efectes de la borrasca Celia que arriba al seu punt àlgid, afavorint un temporal de vent i mala mar. A més, a causa de la posició de la pertorbació al sud-oest peninsular ens arriba una massa d’aire més temperada del nord d’Àfrica i carregada de molta pols en suspensió provinent del desert del Sàhara. Aquesta última és la causa que puguem tenir un cel tèrbol i marronós.

Un temporal de vent i mar

Entre la nit i aquest matí, el vent de llevant i gregal ha bufat a ratxes de 60 a 80 km/h a prop de la costa, zones altes del prelitoral i a les comarques interiors de Tarragona i a Ponent. Als cims del Pirineu, les ventades han superat els 100 km/h durant les últimes hores. Aquest fenomen combinat amb les nevades del cap de setmana fa elevar el perill d'allaus a fort a alta muntanya.

Ratxes màximes de vent (km/h)

Onades de 4 a 6 metres

El temporal de llevant és remarcable a tot el litoral, on les onades ja han assolit els 6 metres d’altura a la boia del Cap de Begur, els 5 metres a la de Barcelona i s’han fregat els 5 metres a la boira de Tarragona, segons Puertos del Estado. Ara bé, a primera línia de costa, les onades han estat superiors als 2 o 3 metres.

Activat el pla INUNCAT

Potecció Civil manté activat el pla INUNCAT a tot el litoral davant el temporal i la previsió d'onades que poden superar els 3 a 5 metres d'alçada. En aquest sentit hi ha avisos del Servei Meteorològic de Catalunya i de l'Agència Estatal de Meteorologia. Cal recordar algunes recomenacions en situacions de fort onatge com la d'aquests dies:

La borrasca Celia té les hores comptades

A partir d'aquest dimecres, la borrasca Celia es desfarà i s'allunyarà. Ara bé, la posició de l'anticicló al centre i nord d'Europa mantindrà l'entrada de vent de llevant que ens deixarà molts núvols i alguns ruixats. Un vent que abans de creuar el mediterrani tindrà origen al nord d'Àfrica, per tant, seguirà injectant-nos molta pols sahariana. Així doncs, els pròxims dies tot seguirà ben brut.

La previsió del temps

El Temps (15/03/2022) - Fortes ventades, mala mar, pols en suspensió, molts núvols, plugims de fang i tempratures notablement més altes

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz