Cataluña
Augment de preus

La crisi energètica situa famílies i transportistes al límit

  • El març va pel camí de convertir-se en el més car de la història amb una mitjana superior als 300 euros per MWh.

  • Els experts insisteixen en la necessitat de revisar la forma de consumir

  • El sector del transport assegura estar al límit i reclama solucions per evitar haver de canviar el servei

Climent Sabater | Isabel Luna | Laura Vidal | Marc Guasch
3 min.

Cada vegada són més els sectors que reclamen mesures per aturar l'escalada dels preus de l'energia. Gas, llum i carburants s'enfilen setmanalment a rècords fins ara desconeguts, posant contra les cordes a famílies i moltes de les empreses que veuen disparats els costos fins al punt de plantejar-se aturar la producció.

La darrera alarma l'han donat els transportistes, que han vist com el preu dels carburants s'ha multiplicat per tres en els darrers 2 anys i ara la dràstica escalada provocada per la crisi d'Ucraïna els deixa en una situació límit.

Transportistes i taxistes al límit

Amb el gasoil encarit un 50 % en poc temps, i que suposa més del 30 % dels costos totals a molts camioners no els surten els números. Des de l'Associació de Transportistes de Catalunya, Carlos Folchi, alerta que molts deixaran de sortir a la carretera si el preu del combustible no es modera.

Taxistes i camioners en situació límit per l'encariment dels carburants

El mateix passa al sector del taxi, amb despesa de carburant que s'ha doblat l'últim mes, com ens explica el David i el seu company també taxista. "De 500 euros al mes per omplir el dipòsit he passat a 900 euros. És un bon pal" ens diuen. Tampoc no se'n surten l'Àngel o l'Olivier, que van fer l'aposta per un taxi de gas comprimit, d'energia més neta, i abans molt més barata, però que ara els resulta insostenible de mantenir.

Tot el sector, de transport de mercaderies i de persones, demana al Govern espanyol que intervingui el mercat i estableixi un preu límit al gasoil d'ús professional.

Vigilar la calefacció

Mentrestant, el preu de la llum comença a donar un petit respir després de 9 setmanes d'increments continuats. Aquest dijous s’ha abaratit ja un 21,8% i aquest divendres la factura elèctrica caurà aquest divendres un 50%. Ara bé, tot i que segueix allunyant-se del rècord històric assolit aquesta setmana en superar per primera vegada els 500 euros per MWh, encara es pagarà a vora els 285 euros de mitjana.

La situació per les llars, negocis i empreses continua sent molt complicada. En comparació a fa just un any, el preu del 'pool' per a aquest dijous és un 561,8% superior als 55,87 euros/MWh del 10 de març de 2021. És a dir, serà gairebé set vegades més car que fa un any. D’aquí que la majoria de la població ja estigui prenent mesures, com abaixar la calefacció i vigilar les hores de consum. Els experts insisteixen en el canvi en la forma de consumir.

El mes més car de la història

En el que va de març, el preu mitjà del megawat per hora en el mercat majorista se situa en 377,03 euros, és a dir, gairebé 140 euros més que la mitjana de desembre de 2021, el fins ara mes més car de la història amb 239 euros de mitjana.

La llum va tancar 2021 com l'any més car de la sèrie històrica, amb un preu mitjà de 111,93 euros/MWh a causa de l'espiral alcista registrada en el 'pool' en el segon semestre. No obstant això, en el que va de 2022 el preu mitjà se situa entorn dels 226,55 euros, més del doble que l'exercici anterior.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz