Televisión
El Garraf

Primer albirament de balena del 2022 a la costa catalana

Aquests albiraments posen de manifest la importància de les costes catalanes per als cetacis.

  • Les col·lisions amb les embarcacions són una amenaça pels cetasis i es demana que aquestes respectin la seva trajectòria

SERGI LORAS
2 min.

Aquest dijous 24 de febrer es va albirar la primera balena de la temporada 2022 a la costa del Garraf, més concretament davant de la costa propera a Cunit. Les imatges van ser captades per l’equip de recerca de l'Associació Cetàcea dins el marc del Projecte Foto-Identificació: Balenes i Dofins al Litoral Català, dut a terme sota l'empara del Ministeri per a la Transició Ecològica i del Repte Demogràfic.

Les balenes, part de les aigües marítimes catalanes

L'exemplar de rorqual comú (Balaenoptera physalus) és el segon animal més gran del planeta, només superat per la balena blava. Cada any, durant la primavera, exemplars d'aquesta espècie es poden observar a la costa del Garraf.

Segons l'Associació Cetàcea que des de 2013 realitza un estudi de les diferents espècies de la costa catalana central, els albiraments d'aquests individus any rere any posen de manifest la importància d'aquestes aigües per als cetacis. A més, confirmen la necessitat de continuar realitzant projectes amb els quals puguem tenir un millor coneixement de l’ecologia i la distribució de les poblacions d’aquests animals a les aigües del Garraf.

Les embarcacions, una amenaça per les balenes

Com es pot veure a la següent fotografia, aquests animals han de conviure amb el tràfic marítim de grans embarcacions. De fet, les col·lisions amb aquest tipus d'embarcacions és una de les principals amenaces a les quals ha de fer front aquesta espècie. L’Associació també demana que les embarcacions respectin la trajectòria dels cetacis, i recorda que queda prohibit perseguir-los, creuar-se en el seu camí o apropar-se a menys de 60 metres de distància.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz