Cataluña
Crisis Ucraïna

Catalunya diu "no a la guerra"

  • Durant tot el dia s'han produït concentracions arreu de la ciutat

  • Els manifestants exigeixen sancions contra Moscou i llencen crits de: "Putin assassí"

  • La comunitat ucraïnesa ocupa el 24è lloc en les nacionalitats estrangeres presents a Barcelona

Nadia Somoza / Isabel Ojeda / Núria Alcalà
3 min.

Centenars de persones es concentren al centre de Barcelona per dir no a la guerra entre Rússia i Ucraïna. Al llarg del matí les concentracions s'han anat produint per diversos punts de la ciutat com el consolat rus, l'oficina del Parlament Europeu, Plaça Catalunya o Plaça Sant Jaume.

Centenars de persones es manifesten al centre de Barcelona per dir "no a la guerra"

Els ciutadans ucraïnesos que viuen a la capital catalana es mostren emocionats, i amb incertesa i preocupació. Demanen pau i llibertat a Ucraïna i la reacció contundent de les institucions europees. Tots exigeixen sancions contra Moscou i llencen crits de: "Putin assassí". S'han vist cartells amb inscripcions com 'Avui Ucraïna, demà Europa', 'Stop Putin' o 'No a la guerra a Ucraïna'.

Les concentracions han aplegat majoritàriament ciutadans ucraïnesos, tot i que també ha reunit diversos ciutadans russos en desacord amb la decisió de Putin. Durant les manifestacions, també s'han desplegat banderes espanyoles i europees, tot reclamat que els països comunitaris actuïn per contribuir a la fi del conflicte. Molts diuen que no n'hi ha prou amb les sancions econòmiques i que no es pot mirar cap a un altre cantó.

"Som europeus, som humans, i desitgem pau a Ucraïna i a tot el món", ha subratllat l'Oxana Cobren, una de les ucraïneses residents a Barcelona que s'ha presentat davant el consolat rus aquest dijous. Cobren ha reconegut que la gent està "preocupada" per la situació actual, però també "orgullosa" de ser un país "patriota i obert a la resta".

Ciutadans ucraïnesos es manifesten davant el consolat rus a Barcelona

Altres, demanen posar fi a les mentides i al terrorisme. Asseguren que Ucraïna "és un país pacífic".

La comunitat ucraïnesa ocupa el 24è lloc en les nacionalitats estrangeres presents a Barcelona, i el nombre d’ucraïnesos pràcticament s’ha doblat en els últims 10 anys. El barri del Besòs i el Maresme és on hi ha la colònia més gran (302 persones). Casualment, també és on hi ha una població molt nombrosa de russos

Barcelona condemna l'atac

Des de l’Ajuntament, l’alcaldessa, Ada Colau, ha qualificat “d’intolerable” l’atac del govern rus i ha enviat “tota la solidaritat a la població ucraïnesa”. En un missatge a Telegram, ha afirmat que “Barcelona està compromesa amb la pau i sempre ha aixecat la veu contra la guerra”. Colau diu que continuaran defensant la diplomàcia i el dret internacional en el marc de Nacions Unides per “posar fi a un conflicte que pot causar un enorme patiment”.

També el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha dit que la invasió militar és “inacceptable”. En un missatge a Twitter ha mostrat “tota la solidaritat amb el poble ucraïnès en aquests moments difícils”.

El cònsol d’Ucraïna a Barcelona, Vorobyov Artem, considera que “Rússia ha violat la sobirania” del seu país i demana “cap fred” als seus conciutadans. Artem també diu que han rebut el “suport i la solidaritat per part de les autoritats” de Madrid, Barcelona i Màlaga, les ciutats espanyoles on el seu país té missions diplomàtiques. El cònsol afegeix, però, que ara mateix “no hi ha senyals” que els ciutadans ucraïnesos es mudin a “territori espanyol”.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz