Cataluña
Testimonis

La comunitat ucraïnesa a Catalunya viu amb angoixa l'atac

  • Catalunya és el territori de l’Estat amb el nombre més gran d’ucraïnesos, prop de 26.000

  • La localitat de la Segarra, Guissona, és la que té la comunitat més gran fora de Barcelona

Joana Sendra | Lourdes Ballarín | Olga Rodríguez | Marc Guasch
2 min.

Catalunya és el territori de l'Estat on viuen més ucraïnesos.  Superen els 23.600, seguit de la Comunitat de Madrid, amb més de 23.300 i la tercera és la Comunitat Valenciana, amb prop de 21.800. Barcelona o Guissona són alguns dels llocs on han creat comunitat i aquestes hores viuen amb angoixa i preocupació la situació que es viu al seu país.

De fet, russos i ucraïnesos conviuen junts a Catalunya. En total sumen prop de 50.000 ciutadans. A milers de quilòmetres del conflicte és fàcil trobar-los en associacions, en negocis i molts tenen família en tots dos països. Un clar exemple és el de l'Eugènia, la presidenta d'una associació russa-parlant a Lloret. Té molts amics ucraïnesos i aquestes hores segueix l'actualitat pels mitjans i pels missatges que li envien.

L’angoixa a Guissona

A Guissona l’inici de la guerra s'ha viscut amb angoixa i, de fet, l'ajuntament ha convocat cinc minuts de silenci en solidaritat amb el poble ucraïnès.

L'atac a Ucraïna porta l'angoixa a Guissona | Joana Sendra

A aquesta localitat de la Segarra el 53% de la població és d'origen immigrant. Les nacionalitats més nombroses són la romanesa i la ucraïnesa, amb prop d'un miler de ciutadans. Aquests dies, es reuneixen més sovint que de costum per comentar la situació, avui, com cada dijous de final de mes, l'ajuntament reuneix la taula intercultural i es farà cinc minuts de silenci.

L'alcalde, Jaume Ars, no creu que el conflicte faci que els familiars dels veïns que encara estan a Ucraïna vinguin cap aquí; més aviat al contrari. La Miraslava fa 12 anys que va venir a Guissona. Porta el bar del casal del poble i avui ens atenia entre cafè i cafè i converses amb compatriotes que reflectien la seva preocupació.

Tota la seva família viu Ivano Frankivsk, una ciutat a prop de la frontera amb Polònia, d'on no poden sortir. Té por que cridin el seu germà al capdavant, però diu que si és així, es defensarà.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz