Cataluña

Santiago Rusiñol: l'escriptor del color al relat i pintor de paraules al llenç

  • En fer anys del seu naixement, recuperem dues obres de l'arxiu històric de TVE Catalunya sobre Santiago Rusiñol

  • L'obra de teatre El pati blau, una mostra excel·lent del teatre modernista i que Rusiñol dominava tan bé com el color i la llum als seus quadres

  • L'altre espai està escrit per Jordi Teixidor i explica la vida de Rusiñol, escenificada, amb fets i anècdotes reals

FRANCESCA PUIG
3 min.

Santiago Rusiñol i Prats va nèixer a Barcelona el 25 de febrer de 1861. Artista polifacètic, és un clar exemple de modernista català que crea una obra extensa com a escriptor i pintor.

Rusiñol va pintar un miler de quadres i hi descrivia la natura, els interiors o les persones de manera que ens transportessin a l'indret on plantava el cavallet i prenia els pinzells. En escriure, dominava els colors, la llum i les ombres com amb la paleta, i amors i desamors es feien tan reals per al lector com el dolor o la passió dels personatges.

En ocasió de l'efemèride, recuperem de l'arxiu històric de TVE Catalunya dos programes, un escrit pel mateix autor, l'obra de teatre El pati blau. L'altra, un espai amb guió de Jordi Teixidor que en forma de docudrama ens explica la vida real de Rusiñol mitjançant fragments de les seves obres i també d'anècdotes escenificades.

'El pati blau', autèntic teatre modernista

El Pati blau es va estrenar el 12 de maig de 1903 al Teatre Romea. És una de les obres plenament modernistes de l'autor, que es va inspirar en els típics patis de Sitges. Hi trobem la mirada trista d'una jove malalta i l'esperança de la mare i del jove que l'estima. Les flors són les espectadores d'uns dies que passen i d'una vida massa fràgil.

Arxiu TVE Catalunya - Santiago Rusiñol - El pati blau (1)

Arxiu TVE Catalunya - Santiago Rusiñol - El pati blau (2)

La vida de Rusiñol, amb guió de Jordi Teixidor

El fundador d'Els Quatre Gats, l'home que va viure a Montmartre amb els pintors Ramon Casas i Ignacio Zuloaga, vivia dedicat a l'art. Santiago Rusiñol es va poder pagar la seva vida bohèmia gràcies a les seves rendes familiars. Teixidor, com explica a la introducció, va gaudir molt de la vida tot i la seva mala salut, i era una persona amb molt bon sentit de l'humor. Assenyala també Jordi Teixidor que les anècdotes recollides en aquest programa són potser no les més conegudes però sí verídiques, explicades per la filla de Rusiñol.

Arxiu TVE Catalunya - Santiago Rusiñol: la vida

Rusiñol a l'arxiu de TVE Catalunya

Si voleu veure més obres de teatre de Santigo Rusiñol, podeu entrar a l'arxiu de les obres de teatre enregistrades a TVE Catalunya, tant a Miramar com a Sant Cugat del Vallès i veure-les, com tot el contingut de la plataforma RTVE Play, en obert i gratuïtament. Us proposem L'hèroe, que tracta de l'hereu d'una família de treballadors d'una fàbrica tèxtil que torna a Catalunya de la guerra de la Filipines. El reben com un heroi. I ell, com se sent?

Arxiu TVE Catalunya - Lletres catalanes - L'hèroe

I per riure podem triar Gente bien, així, com la va titular Rusiñol en castellà. Aquesta obra de teatre, en català, retrata la burgesia de principis de segle que per tal de ser més fins i guardar les formes, s'entesta a parlar en espanyol. L'autor hi posa tota la força de seva ironia.

Arxiu TVE Catalunya - Gran Teatre - Gente bien

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz