Cataluña
Cultura

Mor l'il·lustrador Miguel Gallardo, creador de Makoki i de la novel·la gràfica 'María y yo'

  • L'Ajuntament de Barcelona va proposar la setmana passada concedir al dibuixant la Medalla d’Or al Mèrit Cultural

  • Makoki es va acabar convertint en una icona underground que va deixar un important rastre en la generació dels 80

  • Animac lamenta la mort del dibuixant i l'homenatjarà en l'edició d'enguany del certamen

Nadia Somoza / Aurora Redón / Montse Soto
3 min.

Ha mort l'il·lustrador Miguel Gallardo (Lleida, 1955), creador del personatge Makoki i de la novel·la gràfica 'María y yo', un dels seus treballs més coneguts i significatius de la seva trajectòria. El dibuixant ha mort aquest dilluns a Barcelona als 66 anys a causa d'un càncer. Una experiència que ell mateix va relatar en un llibre publicat durant la pandèmia, quan va ser ingressat en detectar-li un tumor.

Mor l'il·lustrador Miguel Gallardo a causa d'un càncer | Montse Soto

Gallardo es va distingir per la seva tasca de sensibilització i normalització al voltant de l’autisme, per la que va obtenir el Premi Serra d’Or. Les seves il·lustracions han aparegut a publicacions com 'La Vanguardia', l''Ara', 'Herald Tribune', 'NYT The NewYorker. També és l’autor del cartell de la Mercè de l’any 2016. Guanyador del Gran Premi del Saló del Còmic 2014, fa una setmana l'Ajuntament de Barcelona va proposar concedir les Medalles d’Or de Barcelona al Mèrit Cultural a Gallardo junt amb un altre dibuixant: Francisco Ibáñez.

Aficionat als còmics des de petit, d'adolescent ja volia ser historietista. Influït per revistes com El Globo o Zeppelín, que publicaven còmics d'autors com Breccia, Crepax, Mordillo o Pratt, i autors nord-americans de diversos estils, finalment va decidir traslladar-se a Barcelona a estudiar a l'Escola Massana d'Arts i Oficis. Allà la seva primera feina va ser en un estudi d'animació publicitària, on va conèixer Juan Mediavilla, amb qui va donar les primeres passes i amb qui va moure's per l'ambient contracultural de la ciutat del final de la dictadura franquista. A la revista mensual Star és on va publicar les seves primeres pàgines l'any 1974.

Noms Propis - Miguel Gallardo

Gallardo parla obertament al programa Noms Propis de RTVE Catalunya sobre el seu càncer.

Makoki

El seu personatge més emblemàtic, Makoki, va veure la llum per primer cop només nou dies més tard de les primeres eleccions democràtiques espanyoles l’any 1977. Makoki es va acabar convertint en una icona underground que va deixar un important rastre en la generació dels 80 i va aparèixer en publicacions crucials de la contracultura com 'Disco Exprés', 'Star' o 'El Víbora'.

Arxiu TVE Catalunya - Canal 10 - Entrevista al dibuixant Miguel Gallardo

María y yo

Gallardo va destacar per obres com 'Un largo silencio' del 1997, amb una reedició ampliada el 2012), que va ser una de les primeres novel·les gràfiques sobre memòria històrica a partir del relat vital del seu pare viscut a la Guerra Civil i en els anys posteriors de la Dictadura; o 'Algo extraño me pasó camino de casa' (Astiberri, 2020), un relat autobiogràfic sobre el descobriment i el tractament del tumor cerebral que va patir. La seva dimensió autobiogràfica és present en una altra de les obres més conegudes i significatives de la seva trajectòria, 'María y yo' (Premi Nacional de Còmic del 2008), primer en forma de llibre i posteriorment de pel·lícula, on explica la seva filla Maria, que pateix autisme.

Animac l'homenatjarà en l'edició d'enguany

L'equip d'Animac, la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, lamenta la mort de Miguel Gallardo. El certamen havia decidit atorgar enguany a Gallardo el Premi Trajectòria d'Animac 2022 i rendir-li un homenatge en el marc de la 26a edició de la Mostra, que se celebrarà presencialment a Lleida del 3 al 6 de març i online del 4 al 13 de març. Animac, juntament amb el Museu d'Art Jaume Morera, dedicarà a Miguel Gallardo una exposició al Foyer de La Llotja amb una part representativa de la col·lecció d'originals i reproduccions que l'artista va donar el 2020 a l'Ajuntament de Lleida, amb destí als fons del museu.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz