Cataluña
Setmana canviant

De les calamarsades de dilluns a un divendres que serà 100% primaveral

  • Dilluns vam tenir fortes calamarsades en algunes comarques. A què respon aquest tipus de fenòmens?

  • Ara la neu al Pirineu i les fortes ventades prenen el protagonisme, a l'espera d'una entrada càlida per divendres

SÒNIA PAPELL I SERGI LORAS
4 min.

El canvi de temps de les últimes hores ha estat sobtat però intens en algunes comarques. Després dels ruixats febles del cap de setmana i del front d'ahir a la matinda, va entrar molt aire fred en altura (-30 ºC a 5.500 metres). Aquest va afavorir la notable inestabilitat de dilluns a la tarda. A les comarques del nord-est es va sumar un altre ingredient com és la convergència de vent, uns corrents ascendents que van fer crèixer nuvolades convectives.

Seqüència del radar meteorològic i de la convergència de vent (14 de febrer)

El resultat van ser forts aiguats, intensos però de curta durada que van deixar entre 5 i 15 litres per metre quadrat. En molts casos van anar acompanyats d'aparell elèctric i de fortes calamarsades al Ripollès, Osona, la Selva o l'Alt Maresme, desancadenant greus incidents en la xarxa viària.

Les ventades prenen protagonisme

Aquest matí de dimarts ha arrencat amb boires de l’altiplà central, denses i en alguns casos gebradores. Boires als llocs on ahir a la tarda van haver-hi ruixats. En alguns indrents encara hi havia restes de la calamarsada d’ahir. Aquest matí també han estat protagonistes les fortes ventades a les comarques del sud. Mestral i Tramuntana que bufen entre 70 i 100 km/h al Camp de Tarragona, a l’Ebre, al Pirineu i a l’Empordà.

Ratxes de vent (km/h) aquest dimarts 15 de febrer RTVE Catalunya

Nevades febles al Pirineu

A més, la neu ha continuat caient de forma feble a totes les cotes de la cara nord al Pirineu. Entre ahir i avui s’acumulen gruixos de 5 a 15 cm a cotes altes.

Gruix de neu nova en cm (14 i 15 de febrer) RTVE Catalunya

Tarda amb vent i neu a la baixa

De moment, aquesta tarda continuarà nevant a la cara nord del Pirineu i a la resta tindrem el sol emblanquinat de núvols alts i mitjans. Vent del nord que fins a mitja tarda continuarà bufant fort i després anirà afluixant. Les temperatures es queden per sota dels 10º al Pirineu, i entre 15 i 19º a la resta, tot i que amb el vent la sensació serà de fredor.

El Temps (14/02/2022) - Els pròxims dies vindran marcats per una pujada notable de les temperatures que ens portarà un ambient primaveral

Dimecres canviant i encara ventós

Demà, passa una petit front pel Pirineu, per tant hi continuarà nevant i la cota rondarà els 1500 metres. A la resta serà matí de sol emblanquinat pel pas de núvols alts i mitjans i una tarda de sol arreu. El vent girarà a sud. De matinada pugen les mínimes i tret de glaçades febles al Pirineu a la resta rondaran entre 5 i 10 ºC. Les màximes també seran més atles i en general rondaran entre 15 i 20ºC. L’ambient serà altra vegada primaveral.

Nou tast primaveral abans del cap de setmana

Demà el vent girarà a component sud, i aquest canvi de direcció juntament amb la tornada de l’anticicló afavoriran la retirada de l’aire fred i l’arribada d’una massa càlida del nord d’Àfrica que ens portarà un ambient primaveral fins divendres. Una bonança que s'acabarà al cap de setmana amb l'arribada de nous fronts i la entrada d'aire més fred. En definitiva, si els pronòstics s'acaben complint haurà estat una setmana ben canviant.

Evolució de la temperatura a 1.500 metres (850 hpa)

El pròxim divendres, les màximes tocaran sostre amb 23 ºC a Lleida i 25 ºC a Girona.  A la costa, un mar més fred i la formació de boires costaneres, frenarà els termòmetres per sota dels 20º C.

Evolució de les temperatures aquesta setmana RTVE Catalunya

La clatellada de les temperatures serà notable entre divendres i dissabte. En algunes poblacions les màximes baixaran més de 12 graus. Un tipus de temps canviant que respon molt bé a alguns refranys com "febrer nou cares té" o "el febrer és traïdor, borrascós i glaçador".

Temperatures màximes previstes pel divendres 18 de febrer RTVE Catalunya

Temperatures màximes previstes pel dissabte 19 de febrer RTVE Catalunya

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz