Cataluña
Educació

Educació aclareix que els nens podran quedar-se a l'escola a la tarda al setembre sense cost

  • El curs vinent començarà el 5 de setembre per a infantil i primària i el 7 per a l'ESO, batxillerat i FP

  • L'horari lectiu del setembre serà de 9 a 13, fins a les 15.30 hi haurà l'espai menjador i després activitats

  • Educació preveu oferir el nou batxillerat general en una vintena de centres a partir del curs vinent

Nadia Somoza
3 min.

El Departament d'Educació ha aclarit que els nens podran quedar-se a l'escola a la tarda al setembre sense cost per a les famílies.

Els nens es podran quedar a la tarda a les escoles sense cost

Després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, hagin anunciat que l'inici de curs s'avançarà una setmana als cicles d'infantil i primària, però que hi haurà jornada intensiva tot el mes de setembre. El departament ha concretat que els infants podran quedar-se fins a l'hora habitual perquè el centre organitzarà activitats a la tarda. Així l'horari lectiu del setembre serà de 9 a 13, fins a les 15.30 hi haurà l'espai menjador i després activitats.

Hi haurà un dia més de vacances de Nadal, començaran el 21 de desembre, i un dia extra de lliure disposició (es passarà de tres a quatre dies).

L'escola concertada es desmarca i diu que farà classe també a la tarda. Entitats de famílies alerten que això pot generar desigualtat educativa entre la pública i la concertada.

No suposa un increment d'hores lectives

D'aquesta forma, la reorganització del calendari escolar no suposarà un increment d'hores lectives. El Departament d'Educació avançarà un mes dels nomenaments de la plantilla estructural, al juny.

L'objectiu d'aquestes mesures és la reorganització de la tasca docent i facilitar la conciliació de les famílies. Cambray ha afirmat que implicarà un “millor repartiment del temps lectiu i de descans”. I ha matisat que el canvi de calendari no afectarà ni el procés de preinscripció ni les matrícules.

Ustec s'oposa a l'avançament del curs

El sindicat de mestres Ustec s'oposa frontalment a la proposta d'avançar uns dies l'inici del proper curs perquè considera que els docents no tindran prou temps per preparar-lo. Segons Iolanda Segura, portaveu del sindicat, a primers de setembre solen faltar molts mestres per nomenar i això dificulta la coordinació interna dels centres. A més, creu que no es pot avançar la fi de les vacances dels docents perquè és un dret laboral. Per això, i pel fet que la mesura s'hagi anunciat públicament només mitja hora després d'avançar-la als directors dels centres i sense consultar als sindicats.

Salvador Illa critica que el Govern no hagi discutit l'avançament del curs amb els representants dels docents i de les famílies. El primer secretari del PSC es mostra "sorprès" per l'anunci i diu que sembla una mesura "improvisada".

Després de les múltiples crítiques rebudes perquè la decisió de modificar el calendari escolar s'hagi fet sense un debat en el si de la comunitat educativa, Cambray ha defensat que la decisió s'ha pres amb la màxima informació i després d'haver tingut "converses". "No volíem esperar més", ha dit. El conseller ha insistit que la decisió s'ha pres pensant, en primer lloc, en l'alumne, però ha assegurat que amb aquesta no hi perden els docents.

Nou batxillerat general

El Departament d'Educació té previst oferir la modalitat de batxillerat general en una vintena de centres a partir del curs vinent.  Aquesta modalitat de nova creació se suma a les ja existents científica i tecnològica, humanística i social i l'artístic es desdobla en musical i arts escenifiques i visual i arts plàstiques. Fonts del departament han explicat que la voluntat és fer un híbrid que permeti a l'alumne que se'l pugui personalitzar i el podrà cursar en tres anys.

D'altra banda la conselleria ha recordat que els nous currículums estan en procés de participació i que escoltaran els suggeriments, motiu pel qual no tanca la porta a replantejar la retirada de Filosofia a 4t d'ESO o la nomenclatura 'en procés d'assoliment' en l'avaluació.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz