Cataluña
Irregularitats

Un jutjat investiga dues extreballadores de la residència de Tremp per homicidi imprudent

  • La Fiscalia considera que hi ha indicis de "disfuncions gravíssimes" que haurien influït de manera decisiva en les defuncions

  • El ministeri públic ha estat investigant la residència durant un any amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra

Nadia Somoza / Joana Sendra
2 min.

El jutjat de Tremp ha obert dos procediments arran de la denúncia presentada per Fiscalia en relació a la gestió del brot de covid-19 que va afectar la residència Fiella de Tremp al novembre de 2020. Les causes s'han obert contra l'exdirectora tècnica del centre i a la responsable d'Higiene Sanitària; una per suposats delictes contra la seguretat dels treballadors, i l'altra per suposats delictes d'homicidi imprudent i vexació injusta. El brot va provocar la mort de 64 dels 142 residents del centre i segons la denúncia de la fiscalia de Lleida aquelles setmanes hi va haver deixadesa en l'atenció als residents, falta de mesures per frenar el virus, descoordinació i una manca d'assistència sanitària real.

A la denúncia, el ministeri públic recull que "s'han constatat defectes greus en la sectorització dels positius, en l'ús dels Equips de Protecció Individual dels treballadors, en el tractament d'aliments, vestuari i residus i, molt especialment, en l'assistència sanitària als contagiats".

La denuncia detalla aspectes com que la descoordinació era tant gran que fins hi tot hi havia quadres de registre de temperatura o de subministrament de medicació a usuaris que portaven dies morts. Això posa de manifest, segons el fiscal, que no hi va haver una "assistència sanitària real". Una altra de les greus irregularitats que es posen de manifest a la denuncia és la nefasta gestió dels morts i també la comunicació d'aquestes amb les famílies. S'afirma que alguns familiars van haver d'entrar al centre a recuperar cadàvers pels seus propis mitjans.

La Fundació Fiella de Tremp ha respost en un comunicat que "ha col·laborat i col·laborarà perquè s’esclareixin els fets que han motivat la intervenció de la Fiscalia". Creu en la innocència de les persones que han treballat pel bé dels ancians de la residència, i confia plenament en la justícia.

Reobertura d'altres casos

Les associacions de familiars d'usuaris de residències confien que la denuncia presentada contra el geriàtric de Tremp reobri altres casos similars, arxivats per la fiscalia, com el cas de la residència Bertran i Oriola de la Barceloneta, on van morir 42 persones.

La denúncia de Tremp és una esperança perquè vagi aflorant la veritat de què va passar dins totes les residències. Avis abandonats a la seva sort, negatives a traslladar-los als hospitals... situacions denunciades per les plataformes i coordinadores de familiars de residents. Segons dades del govern, 30.000 persones han mort a les residències espanyoles per covid des de març de 2020.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz