Cataluña
Habitatge

Acord polític per a desbloquejar la llei antidesnonaments

Maria Bosch | Mària Sanchez
3 min.

S’ha arribat a un acord polític entre ERC, Junts i CUP amb la PAH per recuperar algunes de les mesures socials de la llei d'habitatge anul·lades pel tribunal Constitucional. La norma vol frenar els desnonaments a Catalunya i recupera l’obligació de mantenir el lloguer social a famílies vulnerables.

Nou acord per recuperar la llei antidesnonaments | Marga Esparza

El Govern assumirà així el lloguer de famílies en risc de desnonament en el cas que el propietari no sigui un banc o un fons d'inversió.

Entesa amb la PAH

El tràmit parlamentari de la nova llei d'habitatge de Catalunya es reactiva després que ERC, JxCat, comuns i CUP hagin tancat la ponència conjunta i acordat un primer esborrany. El partit que lidera Carles Puigdemont ha anunciat que ha arribat a una entesa amb el col·lectiu defensor de l'habitatge per desbloquejar la tramitació.

Mesures

L'acord inclou mesures com que la Generalitat assumeixi el lloguer de famílies vulnerables a punt de ser desnonades, "sigui amb ajuts o com a arrendatari" dels pisos a preu de protecció oficial, segons explica Junts. Aquesta opció només es tindrà en compte en cas que es tracti de grans tenidors no vinculats a bancs o a fons d'inversió.

D'aquesta manera, els grans tenidors podran sol·licitar a la Generalitat que els llogui l'habitatge on viu una família en risc a canvi de no posar demanda de desnonament o si l'aturen.

Per a les persones en exclusió residencial,  s'inclouen renovacions obligatòries dels lloguers socials dels grans tenidors.  A més, caldrà oferir lloguers socials per llars vulnerables a qui se'ls acaba el contracte i també per famílies "sense títol", ja sigui perquè que han ocupat pisos de bancs o fons d'inversió i que hi estiguin vivint abans de l'1 de juny 2021.

S’amplia la definició de “gran tenidor”

Un altre dels canvis introduïts després de la negociació amb Junts és l'ampliació de la definició de gran tenidor, que inclourà ara persones jurídiques de més de 10 habitatges. En persones físiques, es manté en 15.

S’allarga la durada dels contractes de lloguer social

També s'ha pactat allargar la durada dels contractes de lloguer social que s'han d'oferir quan s'acabi el contractes dels 3 als 5 anys si el gran tenidor és una persona física; 7 si és una persona jurídica i 12 si és un banc o fons d'inversió.

Altres aspectes introduïts són l'ampliació a set anys de la cessió obligatòria d'habitatges buits dels bancs i voltors, l'elaboració d'un registre de grans tenidors de persones jurídiques, i el control d'ofertes de lloguer social obligatori també per part del Govern, limitant a un mes el termini.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz