Cataluña
Llengua

El TSJC demana a Educació que demostri que s'aplica el 25% en castellà a l'escola de Canet de Mar

  • El tribunal també requereix al centre i a Cambray que protegeixin la intimitat del menor

  • La Fiscalia ha obert diligències per investigar missatges difosos a través de les xarxes socials contra la família

Nadia Somoza
3 min.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha requerit al Departament d'Educació que informi de les mesures adoptades per fer complir les mesures cautelars que obliguen a impartir un 25% de les classes en castellà en una classe de P-5 de Canet de Mar. A més, demana al Departament d'Educació i al centre Turó del Drac que preservin la intimitat del menor. En una breu providència d'una pàgina, el magistrat dona deu dies a la Generalitat perquè aporti un informe amb les mesures adoptades per complir les mesures cautelars.

A més, mentre no es resol l'incident d'execució, requereix al conseller d'Educació, Josep González-Cambray i al director del centre que adopti "les mesures necessàries per preservar la protecció i la intimitat del menor" i dels seus familiars, "així com la normal convivència i el pacífic desplegament de l'entorn educatiu". Aquesta providència pot ser recorreguda.

Investigar amenaces a les xarxes

La Fiscalia Provincial de Barcelona ha obert diligències per investigar missatges difosos a través de les xarxes socials contra la família del nen.

Apedregar la casa de la família o aïllar el menor a l'escola són alguns dels comentaris ofensius que alguns perfils han publicat a les xarxes socials arran de la polèmica lingüística. Tant l'associació Hablamos Español com Vox ho han portat davant la justícia i la Fiscalia analitza ara si aquests continguts poden ser constitutius d'un delicte d'incitació a l'odi o discriminació.

La comunitat educativa, per la seva banda, treballa perquè la disputa jurídica i política no arribi a les aules i a l'entorn escolar. Evitar la tensió és, de fet, una de les obsessions que ha expressat amb més vehemència el Departament d'Educació i l'AMPA de l'escola.

El Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, també s'ha referit a aquesta qüestió i ha instat aquest dijous en una entrevista en La Nit en 24 Hores a defensar "els drets i les lleis" i a "protegir els menors com cal". També ha demanat "no es faci d'això mera controvèrsia política" perquè "ningú ha de ser intimidat ni assetjat".

Cambray visita l'escola

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va visitar aquest dijous el centre per criticar la mesura i traslladar el suport del Govern a la comunitat educativa. Cambray lamenta que un jutge "des del desconeixement" de la realitat lingüística prengui "decisions pedagògiques" i "apliqui percentatges" en l'aprenentatge de les llengües.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz