Cataluña
Temps

Protecció Civil alerta de fort vent i nevades i demana molta prudència

  • L'episodi se suma a les nevades al Pirineu, amb risc d'allaus i previsió del torb

  • El Servei Català de Trànsit demana molta prudència si es condueix per les zones afectades pel fort vent

  • Protecció Civil recomana preparar les sortides a la muntanya per evitar les allaus i alguns incidents

Nadia Somoza
3 min.

Protecció Civil alerta de fort vent aquest divendres a Catalunya, amb la previsió que l'episodi sigui generalitzat i amb cops que podran ser molt forts. Per això demana extremar la prudència en la mobilitat i en les activitats a l'exterior i retirar de balcons i façanes tot allò que el vent pugui fer caure, com testos o decoracions nadalenques. També recomana anar en compte amb les branques o objectes que puguin caure quan s'estigui al carrer.

Els Bombers de la Generalitat han rebut fins les 10.30 hores del matí 47 avisos relacionats amb els forts vents, la majoria per arbres i branques caigudes a la via pública però cap d'ells destacat.

Trànsit

El Servei Català de Trànsit (SCT) demana també molta prudència si es condueix per les zones afectades pel fort vent. Així, recomana subjectar fort el volant i vigilar especialment la distància de separació lateral a l'hora d'avançar. També demana especial precaució en el cas de vehicles grans buits o amb remolc per risc de bolcada.

Protecció Civil alerta de fort vent i nevades

Allaucat

A les comarques pirinenques, la previsió de fort vent, afegit a la nevada i al risc d'allaus, desaconsellen fer activitats sobretot a alta muntanya. A més, es donarà el fenomen del torb, ventada que aixeca i arremolina la neu i que minva molt la visibilitat.

Al Pirineu es preveuen acumulacions superiors al metre de neu nova

Protecció Civil ha activat la fase d'alerta del Pla Especial d'Emergències per risc d'allaus a Catalunya (Allaucat) davant d'un perill molt fort, de 5 en una escala de 5, a la zona de l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa i fort, 4 sobre 5, a Perafita-Puigpedrós (Cerdanya) a partir de la mitjanit. En tots dos sectors ha nevat de forma abundant i ho continuarà fent aquest dijous, tot i que la cota anirà pujant fins a situar-se entre els 1.900 i els 2.200 metres. El gruix que s'assolirà durant la nit serà d'uns 50-70 centímetres a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa i d'entre 30 i 50 centímetres al Perafita-Puigpedrós. Així, es poden produir allaus de mida gran, que podrien augmentar de cara a divendres amb capacitat d'arribar al fons de la vall.

Protecció Civil recomana preparar les sortides a la muntanya per evitar les allaus, tot planificant la ruta i adaptant-la a les condicions sobre el terreny. També demanen portar sempre material individual de seguretat: Detector de víctimes d'allaus - DVA, pala i sonda.

Finalment, en cas d'accident, determina que cal trucar al 112 i procurar donar indicacions precises del lloc. També diu que s'intenti rescatar a l'acompanyant i que en cas de quedar atrapat per una allau, cal intentar sortir en direcció diagonal i descendent cap a l'exterior.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz