Cataluña
Català a les plataformes

Moncloa oberta a negociar amb ERC la Llei Audiovisual

MARC GUASCH
2 min.

Govern central i Esquerra es reuneixen aquest dimecres després del xoc per la quota del català a les plataformes audiovisuals estrangeres. Discrepen sobre què permet i què no la normativa europea. A l'amenaça d'Esquerra de tombar els pressupostos generals, se suma avui la crítica dels comuns al seu soci de la Moncloa.

Aragonès convençut d'incorporar les quotes

La vicepresidenta primera de l’executiu central, Nadia Calviño, ha obert les portes a negociar la nova Llei Audiovisual amb els grups al Congrés després de l’ultimàtum d’ERC a bloquejar-la durant la tramitació. Ho ha dit en declaracions a Onda Cero on, malgrat tot ha advertit la llei "no pot contradir la normativa europea".

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha mostrat convençut al Parlament que finalment la nova llei estatal acabarà incorporant les quotes de català també a plataformes com Netflix o HBO "amb independència d'on tinguin les seus les empreses".

Cimera pel català el 16 de desembre

L'obligació de fixar una quota del 6% a les plataformes audiovisuals ha centrat la intervenció del president de JxCat al Parlament. Albert Batet. El president del grup de Junts li ha demanat que impulsi “urgentment” la nova llei catalana de l’audiovisual. D'altra banda, Batet també ha criticat la sentència del Tribunal Suprem que avala fixar un 25% de castellà a les aules.

El president català ha instat Junts a sumar els seus diputats i diputades al Congrés per protegir el català a la normativa estatal. Aragonès també ha apostat per mantenir el model d’immersió lingüística i "aprofundir-lo" dins del Pacte Nacional per la Llengua. En aquest sentit, ha anunciat que el Govern convocarà pel 16 de desembre una nova cimera pel català a l'escola amb la intensió de reforçar els consensos.

Cs acusa el Govern de fer el mateix que Franco

El líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha acusat el Govern de considerar el castellà com una llengua estrangera i de "fer amb el castellà el mateix que Franco va fer amb el català", per la qual cosa ha avisat que no ho permetran i esperen que l'Executiu català respecti la sentència del Suprem.

Aragonès ha replicat que Catalunya no té un problema lingüístic i que Cs va entrar al Parlament amb el "macabre objectiu de dividir a la societat catalana", però que els catalans ja els coneixen.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz