Cataluña

El Tibidabo: la muntanya barcelonina dels somnis

  • El Parc d'atraccións del Tibidabo, emplaçament imprescindible de Barcelona, ha fet enguany 120 anys

  • No sabem si queda cap barceloní que no hi hagi pujat, i pels visitants és el punt idoni per veure la plana i el mar

  • Des de l'arxiu històric de TVE Catalunya us convidem a recordar la muntanya i segur que us dibuixem un somriure

Francesca Puig
3 min.

Ens admira la passió amb que el periodista barceloní Manuel Ibáñez Escofet es planta al Tibidabo i ens lloa les excel·lències del Parc d'atracccions i de la pròpia muntanya! El capítol que teniu més amunt pertany a la sèrie que ell dirigia, Les nostres coses. Se'l veu feliç, en un indret que ha estat durant gairebé un segle i quart el més somniat pels nens i nenes de la ciutat i de Catalunya.

El preferit dels nostres avis era el tren aeri, un dels enginys més antics instal·lats per ordre del doctor Andreu en aquest indret de la serra de Collserola. Però no va ser el primer, al contrari del que molts es pensen.

Va ser l'any 1899 que el farmacèutic Salvador Andreu, amb el nom del qual en cara es venen les pastilles per la gola, va voler urbanitzar el Tibidabo. Va promoure el funicular per poder arribar ben amunt i també el tranvia blau, que havia de recórrer els carrers del nou barri. El 1905 van començar a funcionar gronxadors, telescopis per mirar el paisatge, la sala dels miralls, els primers autòmates de la col·lecció actual... Fins i tot hi havia coloms missatgers i bitlles.

Com que el negoci anava a cor que vols, van comprar una roda de fira, l'avió, l'aatalaia, el castell encantat i ara sí, el popularment conegut com l'aeri. Fins i tot funcionava un tren en miniatura que recordava el primer que va funcionar a l'estat, el Barcelona-Mataró.

Molta gent s'esperava als dies més clars, per exemple després d'un temporal de vent, per pujar a l'Atalaia: des de dalt de tot es pot veure l'ombra de l'illa de Mallorca al mig del mar.

On qualsevol nit hi surt el sol

Els programes infantils hi han pujat sovint per enregistar espais per a la canalla. El mític Terra d'Escudella hi ha filmar els protagonistes, en Joan i l'Anna, disfressats de Superman i Caputxeta i voltant per les atraccions. A més de seguir-los a l'aire lliure, els veiem riure i sorprendre's a la sala dels autòmates i els passadissos dels miralls... Dos indrets indestriables del Parc del Tibidabo.

També escoltem Sisa cantant Qualsevol nit por sortir el sol, i màgicament, els personatges que anomena a la cançó desfilen davant la càmera. Fins i tot en Groucho!

Arxiu TVE Catalunya - Terra d'escudella - El Tibidabo i la família Groucho

Els Moments més entranyables

No podia faltar dant el Tibidabo el Raül Díaz! Hi va pujar per explicar-nos l'evolució del parc i mostrar-nos-en imatges antigues quan va dedicar-hi un capítol del Moments. Mireu quina casa d'interssat que hi fa!

Récord turístico

Es clar que en Raül no en va tenir prou amb un cop i va empescar-se-les per tornar-hi amb un nou Moments, ara dedicat als Parcs d'atraccions, en general, ha ha...

Moments - Parc d'atraccions

I vosaltres? Quina és l'atracció que us estimeu més? Les del Tibidabo són tan antigues que és el primer lloc on molts vam pujar a una muntanya russa, a una roda de fira o es van espantar a un castell de mentida on ens pensàvem que ens empaitaria la bruixa amb una escombra. Un món dels somnis i infantesa on encara podem portar la mainada perquè hi gaudeixin. I als grans, perquè vegin com s'ha estirat el temps i s'ha eixamplat la ciutat.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz