Cataluña
Criminalitat

El negoci il·legal de la marihuana: cada vegada més instal·lat, més violent i perillós

  • Al laboratori on s'analitza la marihuana confiscada a Catalunya troben aquesta droga cada cop més adulterada

  • És un dels negocis que més mata per la violència que genera la lluita pel control d’aquesta pràctica il·legal

  • Des de principi d’any s'han detingut 1.500 persones

CAROL ESPONA / BEATRIZ GÁLVEZ
3 min.

El boom de la marihuana a Catalunya i la crisi derivada de la pandèmia del coronavirus ha fet incrementar l’interès a cultivar aquesta droga i treballar per les màfies que ja estan instal·lades. És una manera de guanyar diners ràpids, però la policia alerta que és un delicte col·laborar amb aquests grups organitzats. A més, les conseqüències poden ser molt perilloses.

 Les màfies ja han començat a endinsar-se en l'economia real i a corrompre institucions. Els investigadors alerten que la marihuana que es fa és cada vegada més potent i amb més risc per a la salut.

Més potent i més risc per a la salut

Al laboratori dels Mossos D'esquadra on analitzen les diferents varietats de marihuana confiscada a Catalunya, els investigadors han trobat que cada vegada és més potent i amb més risc per a la salut.

Té la mateixa aparença, però és més potent

"El consumidor d'ara està veient la mateixa marihuana que hi havia feia 6 o 7 anys. És exactament igual, la mateixa aparença, però és més potent", assegura Ignasi Herrero, del laboratori de Mossos d'Esquadra.

"La gent jove segurament ara es fuma un porro, i aquest porro probablement té un 20 o un 30% i abans la gent que fumava s'estava fumant un 4%", diu María del Mar Díaz, del laboratori de Mossos d'Esquadra.

Si té més del 2 % de principi actiu, es considera il·legal. La nova modalitat que els ha arribat es diu 'Moon Rocks', té un 40 % de principi actiu, és un capell de marihuana cobert amb oli.

Més morts: no pel consum, sinó per la violència

Espanya, i concretament, Catalunya s'han convertit en les principals productores i exportadores de marihuana a escala internacional. I amb la droga també s’hi han instal·lat les màfies.

Està generant més morts que qualsevol altra droga, però no pel consum sinó per la violència entre bandes rivals

"Ens està generant més morts que qualsevol altra droga, però no pel consum sinó per la violència amb les bandes rivals", confirma Ramon Chacón, cap de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra.

Els Mossos d’Esquadra alerten de la perillositat que envolta treballar per aquest tipus de negocis il·legals.

La producció de marihuana a Catalunya augmenta de manera preocupant.

Els narcotraficants de marihuana que intenten fugir de la policia per la teulada, fugides violentes i són gairebé part dels 1.500 detinguts que han fet enguany relacionats amb aquest negoci.

Nous col·laboradors sense antecedents

Els investigadors han detectat que aquests grups organitzats cada vegada més capten a policies per poder treballar tranquils, també i a jardiners, electricistes, o enginyers a canvi d’una bona remuneració.

Molta gent no tenia antecedents anteriorment

Chacón alerta que hi ha diferents perfils de col·laboradors que s’involucren en aquest negoci: "Un volum molt, molt alt de gent que no tenia antecedents anteriorment, gent que no tenia problemes amb la policia i gent que veus que era gent normal, per entendre’ns",

A Catalunya un centenar de narcoassalts cada any, així es diu quan es roben la droga entre bandes i uns 5 homicidis relacionats amb la marihuana El darrer cas que investiguen és el d’un jove de 25 anys que vigilava una plantació a les Borges blanques. Creuen que ha mort en un narcoassalt. Encara busquen el cos.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz