Amb l'arribada de finals d'octubre arriba Tots Sants i, per tant, el temps de les castanyes. El castanyer és l'arbre que produeix aquest fruit arrelat a Catalunya, no només per la seva tradició, sinó també per la seva productivitat en algunes comarques.
Es calcula que a Catalunya hi ha prop de 13.000 hectàrees de castanyer, de les quals un 70% són de boscos purs. Les zones més denses les trobem al voltant del Montseny, entre la comarca d'Osona i la Selva. Ara bé, també en trobem a l’Alt i Baix Empordà, el Gironès, Maresme, Vallès Oriental i a les muntanyes de Prades.
El castanyer és un arbre que creix en climes litorals i humits, on plou entre 600 i 700 litres per metre quadrat cada any, i on els períodes de sequera estival són reduïts. Es tracta d’un arbre resistent al fred, no li van gens bé les gelades tardanes, i li va molt bé els estius càlids perquè el fruit maduri.
Recomanacions per collir castanyes
També cal recordar que els castanyers tenen propietari, només es poden collir les de terrenys públics i només si són a terra. Per tant, les castanyes només es poden recollir pel consum propi i amb el permís del propietari. Està prohibit moure les branques dels castanyers per fer caure les castanyes i només s'han de recollir les de terra. A més, sempre que es va al bosc cal ser molt respectuòs amb l'entorn.
Història i productes del castanyer
A Catalunya trobem tres tipus de boscos de castenyer: les castanyedes de fruit o "de llevar, les perxades i les conegudes com a "bagues". Fins al sege XVII, només s'aprofitava la castanya. Després també es va treure profit de la fusta, per a bigues, bótes o altres, ja que és un material molt rígid i força resistent. En les últimes dècades, l'explotació de castanyers ha anat de baixa. La malaltia del xancre és un dels motius. A més, l'estrès climàtic està accelerant el procés de mortalitat dels arbres afectats per aquesta patologia.
Actualment a Catalunya, cada any s'importen més de 1.000 tones de castanyes provinents sobretot de Galícia, Castella-Lleó i Extremadura.
El Montseny, epicentre del castanyer
Al Parc Natural del Montseny trobem els castanyers més longeus de Catalunya. Alguns dels arbres són centenaris i els seus productors recullen les castanyes a es distribueixen per elaborar diferents productes locals. La "Castanya de Viladrau" n'és un clar exemple d'una explotació molt arrelada al territori.