Cataluña
Fotografia

Pilar Aymerich, Premi Nacional de Fotografia 2021

  • La fotògrafa barcelonina és reconeguda per les seves instantànies "a peu de carrer"

  • El documental 'Pilar Aymerich, la mirada felina' de RTVE Catalunya repassa la seva vida i mostra la seva metòdica manera de treballar

  • Les fotografies d'Aymerich són un testimoniatge dels inicis del moviment feminista a Espanya

TERE BORQUE
2 min.

Pilar Aymerich (Barcelona, 1943) ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Fotografia corresponent a 2021. El jurat ha destacat la seva "trajectòria en l'àmbit de la fotografia a peu de carrer, desenvolupada a partir de la dècada dels setanta, que planteja qüestions apressants en la realitat social i política "tardofranquista", que encara avui són de rellevància".

A gairebé cada instantània, Aymerich deixa constància la seva militància feminista i la seva lluita incansable per reivindicar els drets de la dona. Les seves fotografies incorporen a la seva pròpia forma de treballar els plantejaments i reflexions feministes, una cosa realment inusitada en el panorama d'aquells anys a Espanya. Les seves imatges suposen una desconstrucció radical de la pràctica del fotoperiodisme modern. Ella es barreja amb l'ambient, entén la situació i després la fotografia. Així ho constata el documental 'Pilar Aymerich, la mirada felina' de TVE en coproducció amb Wonka Films, on es repassen més de cinquanta anys de trajectòria d'una fotògrafa que continua en actiu i segueix una sessió de fotos a l'actor Sergi López, des de la primera trobada fins l'execució i el revelat de les fotografies.

Som Documentals - Pilar Aymerich, la mirada felina - Veure ara

Els inicis de Pilar Aymerich

Aymerich va estudiar a l'escola d'art dramàtic i a Londres es va introduir en el camp de la fotografia. Després va ampliar els seus coneixements tècnics a París i es va especialitzar en el reportatge i retrat fotogràfic. Va començar la seva carrera professional en 1968 a Barcelona col·laborant amb l'agència CIS en una època en què encara existia censura. La seva labor com a fotògrafa de carrer va aconseguir més presència a partir de 1975, quan els moviments socials adquireixen visibilitat després de la mort de Franco. Al programa de RTVE Catalunya 'Noms Propis', la periodista Anna Cler conversa relaxadament amb aquesta fotògrafa que ha fet més de 80.000 fotografies que ja formen part de la història d'aquest país i que ha donat a l'Arxiu Nacional de Catalunya perquè es conservin.

Noms Propis - Pilar Aymerich

Part de la seva obra fotogràfica va ser adquirida pel Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia en 2018. Ocupa diversos càrrecs en el col·legi de periodistes i en altres òrgans del periodisme gràfic. En 2005 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz