Televisión
Música clàssica

La Nova Orquestra de Cambra de l'Empordà guanya dos premis internacionals

  • Els YAMAWARDS reconeixen la creativitat per fer arribar la música clàssica als més joves

  • La Orthemis-NovaOCE és l’única orquestra estable que funciona amb el sistema d’autogestió

Olga Rodríguez
4 min.

“Desconcerto” ha estat reconegut com el Millor Gran Espectacle i també ha rebut el premi del públic dels YAMAwards noruecs, que valoren la creativitat per fer arribar l’art a un públic jove.

El jurat ha destacat la fusió de la música clàssica amb una posada en escena moderna i el dinamisme del teatre gestual amb el rigor dels grans compositors de la història de la música.

Compartir la música clàssica amb els nens

Tamara Caño, secretària i membre del consell d’Orthemis-NovaOCE, que va recollir el guardó a a la cerimònia YAMawards remarca que “ens sentim molt feliços per tot el suport que hem rebut l’equip, que hem treballat molt dur per arribar fins aquí. Agraïm el suport de les famílies, de les institucions, de tots els països que hem recorregut al llarg d’aquests anys. I em sento molt feliç perquè aquesta pot ser una bona oportunitat per arribar a altres països, cultures i poder compartir amb tots els nens el fascinant món de la música clàssica”. Tamara Caño recollint el guardó a la cerimònia YAMawards anit.

Membres d'Orthemis recollint els premis del Yamahawards 2021

Per la seva banda, Queralt Garcia, portaveu d’Orthemis-NovaOCE explica que el premi YAMawards “significa un reconeixement a tota la feina i esforç fet per l’equip durant aquests últims 7 anys i sobretot, aquest darrer any i mig que ha estat molt dur amb l’aturada dels assajos, el treball i la vida quotidiana de l’orquestra. Aquest premi representa un gran impuls per les properes temporades que han de venir i que han de significar la internacionalització del nostre projecte. Tenim ganes de veure món i de que el món ens aculli i escolti”.

El premi ajuda a seguir apostant per espectacles híbrids

David Sanmartí, violinista i membre del consell d’Orthemis- NovaOCE, afegeix que rebre aquest premi els fa “sentir estimats” pel públic que els ha donat suport i els “ajuda a seguir creixent en la projecció internacional del projecte i tractant-se de públic jove, té un valor afegit. Tot plegat ens motiva a seguir treballant en la mateixa línia i seguir apostant pels espectacles híbrids de qualitat, ja que aquesta és la nostra virtut personal”. L’Orthemis- NovaOCE es troba en plena fase d’expansió del seu projecte músico-teatral després d’una temporada difícil per les restriccions provocades per la pandèmia al sector cultural. Els 12 músics que l’integren i el director, Jordi Purtí, treballen per a consolidar el caràcter internacional de la companyia que ja ha actuat a Suïssa, Alemanya, França, Mèxic, Xina i Hong Kong.

Refundació de l’orquestra

Orthemis-Nova Orquestra de Cambra de l’Empordà és l’única orquestra professional estable a Espanya que funciona amb el sistema d’autogestió. El 2019, 5 anys després que l’anterior equip de la Fundació Orquestra de Cambra de l’Empordà liquidés l’empresa, 14 treballadors que en formaven part van decidir agafar les regnes d’una orquestra que estava en fallida econòmica per tirar endavant el projecte.

Durant aquest temps s’han autogestionat i han aconseguit reflotar-la. Han normalitzat econòmicament la companyia i han treballat per restaurar el prestigi que s’havia vist molt afectat per l’anterior equip directiu.

150 mil persones ja han vist “Concerto a tempo d’Umore”

Creativament han fet una aposta per acostar la música clàssica al gran públic amb la creació d’espectacles a on es barregen la música, el teatre i l’humor. L’exemple més clar és el Concerto a tempo d’Umore que ja han vist 150.000 persones a tot el món. El canvi de direcció, en mans de Diego Miguel-Urzanqui i l’arribada de Jordi Purtí, al capdavant de la direcció artística, va donar un nou aire a l’orquestra i l’impuls necessari per a consolidar la projecció internacional de la companyia.

Amb el Concerto a Tempo d’Umore, la companyia va rebre el 2018 els Premis FETEN en la categoria de “Millor direcció” quan ja estava a càrrec de Purtí. Un guardó que va obrir a Orthemis-NovaOCE les portes de molts auditoris d’Espanya. L’objectiu pels pròxims 3 anys és internacionalitzar els projectes de la companyia i reprogramar les actuacions que es van haver de posposar arran de la Covid a països com Finlàndia, Croàcia, Noruega, Eslovàquia i l’Equador.

“Ara per ara, tenim prevista una gira per Xina per les temporades del 2021 al 2023 i un parell de gires per Alemanya, que ja estan agendades pel 2022”, remarca Queralt Garcia, convençuda que amb "Desconcerto", actiu des de fa dues temporades, podran accedir als millors auditoris a escala mundial. Amb tot, l’orquestra vol seguir formant part del patrimoni cultural de les comarques de Girona i més concretament de l’Empordà, per això continua tenint la seva seu a Figueres.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz