Cataluña
Consum

La crisi de les matèries primeres amenaça a disparar els preus per Nadal

  • Productors i distribuïdors alerten d'un augment de la inflació dels preus

  • L'encariment dels preus ja es comença a notar a la butxaca dels consumidors

RTVE Catalunya
3 min.

"Abans estava a 6 euros el kg i ara ja cap a 7 euros", indica Teresa Climent, carnissera. La crisi de les matèries primeres amenaça a disparar els dels preus. Els fabricants i productors alerten d'un augment de la inflació dels preus que pot repercutir en el moneder dels consumidors, és a dir, en el preu final. Fabricants i distribuïdors de béns i productes alerten de què no podran mantenir el preu dels productes durant molt de temps.

"El pa ha pujat de preu i ha de pujar de preu. Tot això ha sigut una especulació no territorial, sinó mundial", explica Àngel Segarra, gerent Gremi flequers Girona.

El president de l'Associació d'Empreses de Fabricants i Distribuïdors (AECOC), Ignacio González, també ha alertat aquest dimecres d'un increment dels preus finalistes per l'encariment de les matèries primeres. "La intenció és no fer-ho, però si la pressió és molt forta, probablement hi haurà inflació en l'alimentació també", ha advertit en el marc del 36è Congrés AECOC de Gran Consum.

La pandèmia, a més, ha alterat els mercats, diuen els experts. Francesc Reguant, del Col·legi d’Economistes considera que darrere hi ha especulació: "És la por a que no hi hagi prou abastiment,  doncs genera aquests moviments especulatius. Tot això està portant a una inflació més alta. Estem tensant els recursos per alimentar-nos".

L'increment dels preus dels transports, l'encariment de les matèries primeres i "l'explosió" dels costos energètics són alguns dels principals reptes del gran consum. "És un desafiament enorme per un sector com el nostre, molt competitiu i amb els marges ajustats", ha reconegut el president d'AECOC.

Ja veurem en què mesura poden afectar en uns productes o en uns altres, però insisteixo serà el menys possible

És una cadena i tot està entrellaçat. Pels distribuïdors és clau que les energies aturin l'escalada. El director general Associació Espanyola de Distribuïdors, Autoserveis i Supermercats (ASEDAS), Ignacio García Magarzo, considera que hi ha un problema de costos: "Ara, efectivament hi ha un problema amb els costos que s'han augmentat en l'energia i en algunes matèries primeres.  Ja veurem en què mesura poden afectar en uns productes o en uns altres, però insisteixo serà el menys possible".

Increment del preu final

En aquest context, el president de la patronal del gran consum no ha descartat increments generalitzats en els preus dels productes finalistes. "Les empreses absorbiran tot el que puguin, però estem condemnats a tenir inflació", ha manifestat. Tot i això, González ha descartat per ara un desabastiment en la cadena del gran consum, així com una aturada en la producció per les "tensions" en el preu de l'electricitat.

Per fer front a aquesta "tempesta perfecta", el president de l'AECOC ha proposat traslladar l'estalvi disponible, en "màxims històrics", al consum.

Reclamen mesures a les administracions

A principis d'aquest any, associacions de consumidors i patronals ja alertaven de l'increment de preus que patirien els productes en general, en part a conseqüència de la COVID-19. I reclamaven mesures a les autoritats econòmiques espanyoles i europees per fer tot el possible per aturar aquest augment econòmic. Aquesta setmana són directament els productors els que alcen la veu.

Per fer-ho, ha reclamat a les administracions generar confiança als consumidors. "És el contrari als impostos addicionals", ha advertit. A mitjà termini, el president de l'entitat ha destacat la importància de guanyar productivitat, el "gran taló d'Aquil·les" de l'economia espanyola.

Tot i els reptes del sector, el president de la patronal és "moderadament optimista" de cara a aquest Nadal, en cas que la situació sanitària es mantingui estable.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz