Cataluña
10 anys sense ETA

Gemma Nierga: "Per fi ho havíem aconseguit"

SONIA MORALES PÉREZ
2 min.

Han passat més de 20 anys, però som molts els que encara recordem les paraules de la Gemma Nierga durant la multitudinària manifestació en rebuig de l'assassinat d'Ernest Lluch el novembre de l'any 2000 a mans d'ETA.

Estoy convencida que Ernest, hasta con la persona que lo mató, hubiera intentado dialogar; ustedes que pueden, dialoguen, por favor

Aquelles paraules, que va pronunciar en castellà "para que me entiendan todos", es dirigien per primer cop directament als polítics. S'els demanava posar fi a la situació de violència per damunt de tot, encara que allò signifiqués, fins i tot, haver de dialogar amb els assassins. El manifest de la periodista va fer història i empatitzaba amb el sentir de la societat en aquell moment. Tot plegat, probablement, va contribuir al fet que finalment la banda terrorista ETA anunciés la fi de la seva lluita armada.

Gemma recorda com va plorar d'emoció en escoltar el comunicat d'ETA tal dia com avui, el 20 d'octubre de l'any 2001, ara fa deu anys. Va pensar que per fi ho havien aconseguit. Per a ella la clau va estar precisament en "no dinamitar ponts".

Una dècada després Gemma és optimista. Creu que tot just estem començant a passar pàgina, tot i que reconeix que costa. Les morts, diu sempre les portarem al cor.

L'assassinat d'Ernest Lluch

La nit del 21 al 22 de novembre de l'any 2000, Barcelona era víctima d'un dels atacs d'ETA que més commoció social han provocat. L'exministre socialista de Sanitat i catedràtic de la Universitat de Barcelona Ernest Lluch va ser assassinat per dos terroristes que el van disparar dos trets per l'esquena a l'aparcament del seu domicili. L'execució va fer sortir al carrer gairebé un milió de persones en una de les mostres de rebuig a ETA més grans que hi ha hagut mai a Catalunya.

Ernest Lluch col·laborava en el programa de ràdio 'La Ventana' que la Gemma Nierga presentava a la Cadena Ser. Eren amics. El seu assassinat va ser un cop dur per ella. La periodista va ser l'encarregada de llegir la declaració institucional que van pactar els partits polítics. A última hora, va abandonar el guió i va improvitzar una crida al diàleg que va ser acollida amb un tancat aplaudiment dels ciutadans.Tota la primera fila de la manifestació, amb Aznar i Jordi Pujol al capdavant, es va quedar paralitzada amb l'afegit personal de Gemma Nierga.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz