Cataluña
Pressupostos

L'Estat preveu invertir 2.230 MEUR a Catalunya el 2022

Àlex Cabrera / Marc Guasch
3 min.

Els projecte de Pressupostos Generals de l'Estat comencen el seu tràmit parlamentari. Parlem dels pressupostos més expansius, amb una despesa rècord de gairebé 200 mil milions d'euros gràcies als fons europeus.

Els comptes contemplen que les pensions mínimes i no contributives i l'ingrés mínim vital incrementin un 3%. El sou dels funcionaris també pujaria un 2% si finalment queden aprovats. La primera votació dels comptes serà el 4 de novembre, amb les esmenes a la totalitat.

17% dels Pressupostos per Catalunya

La ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, ha estat l'encarregada de presentar-los aquest dimecres al Congrés dels Diputats. En el cas de Catalunya destinen 2.230 milions d'euros, el 17% del total. És el segon territori que més obté després d'Andalusia i el primer si s'afegeix la transferència de 200 milions d'euros que el govern de Sánchez té previst fer arribar a la Generalitat en compliment d'una sentència del Suprem del 2017. Malgrat tot, la xifra és superior a la dels pressupostos de 2021, però encara inferior al PIB que representa la comunitat autònoma en el conjunt de l'Estat.

L'Estat prioritza la millora de les Rodalies

La partida més gran del projecte de llei dels pressupostos generals de l’Estat per Catalunya és per a Rodalies que s’endurà 679 milions d'euros. El segueixen l'alta velocitat amb 270 i els 120 del corredor mediterrani entre Vila-seca i Castellbisbal. Millorar la xarxa ferroviària és l'objectiu segons la ministra de Transports, Raquel Sánchez, que nega que hi hagi un tracte de favor com denuncien des d'algunes comunitats.

El Govern nega un tracte de favor a Catalunya amb els Pressupostos

De la inversió en carreteres destaquen els 23 milions per a la variant entre Valls i Montblanc, 10 milions pel tram de l'A2 entre Tordera i Maçanet de la Selva i els 164 per a conservació i rehabilitació. L’Estat també destina 120 milions a la Zona Franca, 94 més pels aeroports i 138 pels ports.

La delegada del Govern, Teresa Cunillera, ha assegurat que amb aquestes xifres l'executiu compleix amb el que estableix l'Estatut.

El govern espanyol destina 670 milions d'euros a Rodalies | Climent Sabater

Inici del tràmit parlamentari

Amb aquest esforç, la ministra d'Hisenda confia guanyar suports, davant un camí parlamentari La ministra h reiterat que l'objectiu de l'executiu és la recuperació econòmica i l'Estat del Benestar. Ara cal buscar suports per tirar-los endavant, i és que els números no donen només amb els diputats del Partit Socialista i els d'Unides Podem. El Govern central pretén aprovar-los amb els socis d'investidura, és a dir, amb Esquerra i el PNB. Junts en teoria no entra en aquesta equació, però fa valer els seus escons exigint el traspàs de Rodalies.

L'Estat invertirà a Catalunya 2.200 milions d'euros el 2022

ERC i Junts mouen fitxa

Pel que fa a les formacions catalanes, Esquerra Republicana ja apreta. Els republicans volen aprofitar la negociació per incloure la presència del català a la nova llei audiovisual que prepara el govern de Pedro Sánchez. La formació de Junqueras pretén que s'incorpori un percentatge de producció i doblatge en català abans de parlar dels comptes. I davant del front comú que li reclama Junts, Esquerra li recorda la correlació de forces al Congrés, d'uns i altres.

Els de Puigdemont retreuen als republicans que és només una excusa per no anar plegats i insisteixen en la necessitat de fer un front comú.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz