Cataluña
Vacunes

La vacunació dels menors entre 5 i 11 anys, en l'aire

  • La companyia farmacèutica PFIZER ha validat la seva vacuna per als menors d'entre 5 i 11 anys

  • La comunitat mèdica partidària d'immunitzar el màxim de població possible, no conclou si és necessari

Beatriz Gálvez Garcés / Núria Ramírez
2 min.

A l'espera de la decisió de l'Agència Europea de Medicaments,  la companyia farmacèutica PFIZER ha validat la seva vacuna per als menors d'entre 5 i 11 anys.  Mentrestant, la incidència més gran de la covid-19 se centra en els grups d’edat més joves. La comunitat mèdica, partidària d'immunitzar el màxim de població possible, però, no conclou si és estrictament necessari vacunar els nens d'aquestes edats.

Els menors de nou anys lideren els contagis durant els últims set dies a Catalunya per no estar vacunats. Tot i això, les xifres d’hospitalitzacions i defuncions no segueixen la mateixa tendència, és a dir, no hi ha ni més ingressos hospitalaris, ni mortalitat en aquesta franja d'edat en l’última setmana.

Per això, el focus ara mateix fa que se centri en la malaltia tal com assegura, Toni Soriano, de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de Vall d'Hebron. "L’únic que ens preocupa és un quadre inflamatori de cinc a onze anys molt esporàdicament", detalla.

Aquest dilluns, la farmacèutica PZIFER confirma que la seva vacuna és segura per a nens d'entre 5 i 11 anys, tot i que l’anunci no incloïa dades detallades dels assajos. Els resultats encara no han estat revisats per experts ni publicats en una revista científica. Ara, la farmacèutica vol l'autorització de l’agència de medicaments americana (FDA).

A més a més, els estudis científics no demostren encara que els menors siguin transmissors de la COVID. Soriano alerta de la manca de dades: "no podem dir ‘si no vacunem els menors de deu anys estem creant una bossa de reservori que fa que aquest virus pugui anar mutant…no ho sabem. Ho desconeixem".

La preocupació arriba a les famílies davant la manca de certeses. Per l’associació de famílies d’alumnes, la vacuna només s'hauria d'inocular si és necessari. "Si la vacuna haurà de ser segura i necessària. Entenem que no hem d’intervenir en els cossos, si no és necessari intervenir en els cossos de les persones i en aquest cas de l’alumnat", defensa Belén Tascón, presidenta Affac.

Pugen els grups escolars confinats

Els grups escolars confinats per covid-19 pugen a 171, 18 més que aquest dilluns. Representen el 0,24% dels aproximadament 72.000 totals. Hi ha 5.240 persones confinades (+494): 5.006 alumnes (+478), 224 docents i personal d'administració i serveis (+13) i 10 de personal extern (+3). S'han registrat 801 positius els darrers deu dies. Hi ha 133 centres amb algun grup confinat (+12), el 2,61% dels 5.105 del sistema.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz