menú principal Televisión
Cafè d'idees

Nadia Ghulam ens presenta 'El país dels ocells sense ales'

Notícia - Cafè d'idees
  • "Parlo de moltes coses perquè qualsevol que llegeixi el conte entengui que està passant a l'Afganistan", diu l'autora sobre el conte

  • Defensa que l'arribada dels talibans a l'Afganistan ha fet retrocedir el país centenars d'anys.

  • Entrevista al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga | La 2 i Ràdio 4

RTVE Catalunya
Tiempo de lectura 3 min.

Ja fa un grapat d'anys que la Nadia Ghulam va marxar de l'Afganistan, després d'haver-se fet passar per home per a poder sobreviure. Ara publica un conte amb el qual "només el títol ja explica moltes coses". Es diu El país dels ocells sense ales, i amaga algunes metàfores. D'una banda, les ales fan referència a l'educació i a la formació, però també fa referència a un món que no és blanc i negre, sinó que hi ha molts colors.

"Parlo de moltes coses perquè qualsevol que llegeixi el conte entengui que està passant a l'Afganistan", diu l'autora d'aquest llibre, que està il·lustrat per Mona Brunet. L'ocell Bibí representa a la mateixa escriptora: és el protagonista de la història, que té el somni de volar i aconseguir una vida millor, que volia tenir ales: "El somni de volar és tan gran que m'aixeco".

L'arribada dels talibans

Després de vint anys de guerra, diu que l'arribada dels talibans a l'Afganistan ha fet retrocedir el país centenars d'anys. "Moltes persones tenen por dels talibans, jo tinc por de la ignorància i el desconeixement", diu Ghulam.

L'escriptora recorda que els talibans sempre han estat al país, encara que els EUA han venut "una història". "Els grans poders creen una història i la població ho segueix", assegura.

La fugida de l'Afganistan

Ghulam assegura emocionar-se amb les imatges d'aglomeracions a l'aeroport de Kabul i dels afganesos enganxats als avions per marxar del país. Però recorda que hi ha molts altres afganesos que estan patint, com els que estan darrere les fronteres de Lesbos, al Camp de refugiats de Moria.

El negoci de la guerra

L'escriptora lamenta que els Estats Units i altres països hagin contribuït en les armes a l'Afganistan: "Ho han fet molt malament". Els demana que, si realment senten pena pel país i la situació de les dones, deixin de fer-ho.

La situació de la dona i els infants

"Les dones i els infants són les víctimes principals de tots els conflictes", assegura Ghulam. Explica que els homes afganesos deixen les dones "a la boca del llop", abandonant-les a la seva sort davant de l'amenaça dels talibans i aprofitant l'excusa per posar barreres. Demana empoderar la dona perquè són "les missatgeres de la Pau".

"Entenc els homes de l'Afganistan millor que ningú, la meitat de la meva vida he estat en la seva pell", diu l'activista, recordant que en el seu moment també va actuar com ho fan els homes, pensant que d'aquesta manera protegia a la seva família.