Cataluña
11 de setembre

El Govern encara la Diada pensant en la taula de diàleg

Gemma Esteba / Marc Guasch
3 min.

El govern català vol traslladar la força de la mobilització independentista de la Diada a la taula de negociació prevista per finals de la setmana vinent per pressionar l'Estat. Tant el president, Pere Aragonès, com la majoria dels seus consellers aniran a la manifestació de l'ANC d'aquest dissabte. Posteriorment participaran en l'homenatge a Pau Casals, en el 50 aniversari del seu discurs davant l'ONU. VOX, CS i PP ja han anunciat que no participaran dels actes oficials i en faran de propis.

Homenatge a Pau Casals

El Govern i el Parlament dedicaran els actes institucionals de la Diada al músic català Pau Casals i a "la seva defensa de Catalunya, les seves institucions i la pau" segons ha explicat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja. L'acte central serà el vespre del dia 11 davant les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch, a Montjuïc, on diversos joves artistes homenatjaran Pau Casals i reivindicaran "els valors de pau, justícia, llibertat dels pobles, la cultura catalana i la fraternitat".

El cartell de la Diada porta per lema una frase pronunciada per Casals: 'Som fulles d'un mateix arbre i l'arbre és la humanitat'. La imatge reprodueix un mural fet per Lily Brick a Penelles, a la Noguera.

L'espectacle està té Marta Bayarri com a directora artística i Jofre Bardagí com a director musical. S'hi podrà veure mostres de música, pintura, dansa fetes per representants de diferents generacions, especialment a través de joves actors i actrius. Alguns dels artistes presents seran Elena Gadel, Andrés Corchero, Cris Juanico, Natàlia Barrientos, Guim Puig, Paula Vicente, el Cor de Noies de l'Orfeó Català, Aurora Bauzà i Pere Jou, entre altres.

Actes institucionals

Els actes institucionals de la Diada han arrencat aquest dijous 9 de setembre a El Vendrell, municipi natal de Casals, on s'ha fet el lliurament de les Medalles d'Or de la Generalitat. Aragonès les ha lliurat a familiars d'Arcadi Oliveres i de l'oceanògrafa Josefina Castellví. La cerimònia s'ha celebrat a la plaça Bach del municipi, davant del monument de Josep Maria Subirachs dedicat a Casals.

El divendres 10 de setembre el Parlament lliura les seves Medalles d'Or, dedicades a tots els "represaliats" a la causa general contra l'independentisme. A l'acte només hi assistirà una representació dels afectats. Al vespre el president de la Generalitat farà el tradicional missatge institucional per la Diada des del recinte modernista de Sant Pau, a Barcelona.

Els actes de l'11-S començaran al matí amb l'ofrena a Rafel de Casanova. EL president també assistirà a l'acte institucional a Josep Irla, al cementiri de Sant Feliu de Guíxols. A la tarda Aragonès i gran part dels consellers assistiran a la manifestació independentista convocada per l'ANC.

Previ a la taula de diàleg

La Diada se celebrarà dies abans que es reactivi la taual de diàleg. De moment se sap quees reunirà, si res no canvia, a finals de la setmana vinent. Hi participarà Aragonès, però queda per veure què farà el president Sánchez. Per Podem la seva presència és secundària. No així per ERC i Junts que deixen clar que no admetrien que no hi fos.

A l'altra banda, PP adverteix sobre el que suposa asseure's amb els independentistes. El mateix pensa Ciutadans, que un any més no participarà dels actes institucionals de la Diada . Consideren que s'ha convertit en un acte d'exclusió. Celebraran l'Onze de Setembre amb un acte propi a la Vila Olímpica de Barcelona.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz