Televisión
Hospital Germans Trias

S'inaugura el Centre de naixements Casa Laietània

  • Les gestants que vulguin un part no medicalitzat ho podran fer en un entorn íntim i acollidor

  • L’alta al domicili es fa entre les 6 i 12 hores següents al part, directament des del centre de naixements

  • Ubicat a la planta baixa de l’edifici Maternal, l'espai es troba obert tots els dies de l’any durant les 24 h

RTVE Catalunya
3 min.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, el director de l'Hospital Germans Trias, Antoni Dávalos, i la coordinadora del Centre de naixements, Lucía Alcaraz han inaugurat avui el nou Centre de naixements de l’Hospital Germans Trias: Casa Laietània.

Aquest nou espai d’atenció al part natural és similar a un domicili, però amb la seguretat d’estar ubicat en un centre hospitalari d’alt nivell com és l’Hospital Germans Trias.

D’aquesta manera, les gestants que volen un part no medicalitzat ho poden fer en un entorn íntim i acollidor, amb la seguretat de tenir al costat un equip de guàrdia d’Obstetrícia i Ginecologia i de Neonatologia i Anestesiologia, en cas que fos necessari. Està ubicat a la planta baixa de l’edifici Maternal i és obert cada dia de l’any durant les 24 hores.

Atenció continuada de la llevadora

Al centre de naixements la professional de referència és una llevadora experta en l’atenció al part natural. Ella acompanya les gestants en el procés de la presa de decisions, fomentant la seva autonomia. L’equip de llevadores està integrat en la Direcció Clínica Territorial de Ginecologia i Obstetrícia, que garanteix la continuïtat assistencial entre els ASSIR i l’Hospital Germans Trias.

En general, els parts que comencen de forma espontània i es desenvolupen sense intervencions i amb el suport d’una llevadora tenen un baix percentatge de complicacions. Malgrat això, hi ha algunes gestants que poden necessitar ser assistides per l’equip mèdic de la sala de parts convencional, annex al centre de naixements.

Centre de naixements Casa Laietània

Canvi de model

La demanda de les dones per tenir una atenció al part que preservi la fisiologia del procés i la necessitat d’una ordenació eficient dels recursos disponibles han impulsat un canvi en el model d’atenció a les gestants. Aquest pren l’exemple de països del nord d’Europa, on els models de continuïtat per llevadores i els centres de naixements estan implementats fa anys i han demostrat que:

Part i Postpart

El dia del part la gestant pot estar acompanyada per la seva parella o acompanyant durant tot el procés. Si té més fills, també hi poden ser. Al centre de naixements hi ha un espai de jocs i mobles adaptats als infants.

Centre de naixements Casa Laietània

El centre ofereix mesures d’alleujament del dolor com tècniques de respiració i relaxació; mobilització amb pilotes, màrfegues o lianes; hidroteràpia; hipnoteràpia; entonox, una barreja d’oxigen i òxid nitrós que s’utilitza com a un analgèsic inhalat a través d’una mascareta o pipeta; massatges o TENS.

Després d’un part i uns naixements fisiològics on mare i criatura es troben bé tant a nivell físic com emocional, la llevadora continua l’acompanyament al centre de naixements. L’alta al domicili es fa entre les 6 i 12 hores següents al part, directament des del centre de naixements, llevat que hi hagi motius per romandre a l’hospital.

Les llevadores estan capacitades i tenen entre les seves competències l’atenció al puerperi fisiològic i al nadó fins el 28è dia de vida. Per tant, és la llevadora qui fa l’assistència al part i puerperi, dona l’alta a mare i nadó i garanteix la continuïtat de l’assistència al domicili després de l’alta. A partir de l’alta, l’acompanyament per l’equip de llevadores continua al domicili. La primera visita al centre es realitza en les 24 h següents al part per l’equip del centre de naixements o bé per una llevadora de l’ASSIR de referència.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz