Televisión
Reducció històrica

La reactivació ajuda a reduir l'atur en 36 mil persones al juny a Catalunya

  • Catalunya es la segona comunitat on més baixa l’atur

  • En el que portem d’any els inscrits al SOC s’han reduït en un 8%

  • Els contractes dins el sector serveis es disparen un 21%

RTVE Catalunya
2 min.

L'atur ha baixat a Catalunya en 35.955 persones durant el mes de juny. Suposa una caiguda del 7,46% que duplica la registrada al maig gràcies a la reactivació de l’economia. L’aixecament de les restriccions i l’avenç de la vacunació ha ajudat a impulsar les dades. El nombre total d'aturats inscrits al Servei d’Ocupació de Catalunya se situa en els 445.862.

La afiliació també s'enfila, amb gairebé 50.000 treballadors més registrats a la seguretat social. Des de la Generalitat, el secretari de Treball, Enric Vinaixa, celebra aquestes dades però es mostra prudent per avançar si després de l'agost Catalunya se situarà en nivells prepandèmia.

L'atur encadena el quart mes consecutiu a la baixa | Àlex Cabrera

Només un 15% d'indefinits

Els sindicats no amaguen la seva satisfacció perquè el mercat de treball s'estigui recuperant, però fixen la seva atenció en la temporalitat. Des de Comissions Obreres, Ricard Bellera, alerta que els contractes indefinits representen menys del 15%.

La patronal PIMEC de la seva banda està preocupada perquè el teixit productiu rebi prou recursos públics perquè les empreses no tanquin. També inquieten als agents socials els brots de coronavirus, que podrien condicionar les millores registrades els darrers mesos.

Caiguda del 8% en el que portem d’any

Catalunya és la segona comunitat autònoma on més baixa l'atur al juny en termes absoluts, només per darrere d'Andalusia. Al maig, l'atur va baixar en 15.368 persones, un -3,09%. En el que va d'any, la desocupació ha caigut un 8,07% i avui hi ha 39.157 persones menys en les files de l'atur que fa un any. El sector serveis, i especialment l'hostaleria, impulsa la recuperació de l'ocupació al juny, amb 27.039 persones menys a l’atur del total de 35.955 que han trobat feina.

Per darrere dels serveis, la reducció de l'atur va tenir més impacte en la construcció (-2.663), la indústria (-2.632) i l'agricultura (-1.081), mentre que en l'apartat de sense ocupació anterior el nombre d'aturats va disminuir en 2.540 persones. Per províncies, l'atur va baixar especialment, en números absoluts, a Barcelona (-23.464 persones), seguida de Girona (-5.187); Tarragona (-5.042) i Lleida (-2.262).

Els contractes als serveis es disparen un 21%

Respecte als contractes realitzats, juny s'ha tancat amb un total de 266.567, un increment del 21,43% en relació al mes anterior. El sector serveis concentra la gran majoria de les contractacions, amb 209.823, seguit de la indústria, que ha acaparat 37.109.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz