Televisión
Hospital de Bellvitge

Primer trasplantament cardíac de Catalunya d'un donant amb cor aturat

  • La tècnica permet valorar l'estat de l'òrgan abans de la seva implantació en el pacient receptor

  • Fins ara s'havia aconseguit dur-la a terme en trasplantament de ronyons o de fetge, però no de cor

RTVE Catalunya
3 min.

Els transplantaments d'organs sòlids, com el cor, es fan tradicionalment amb donants amb diagnòstic de mort encefàlica. Ara, l'Hospital de Bellvitge, ha aconseguit dur a terme amb èxit un transplantament de cor amb donant en aturada cardíaca. Una tècnica pionera a Catalunya. Ja s'havia practicat abans en set hospitals d'Espanya i només en quatre països més, Estats Units, Regne Unit, Austràlia i Bèlgica.

Primer transplantament de cor d'un donant amb aturada cardíaca | Lourdes Gata

Permet avaluar l'estat del cor abans d'implantar-lo al pacient

El procediment es basa en bombejar sang externament per evitar l'absència d'oxigen en els òrgans i fer viable el trasplantament un cop mor el pacient, víctima d'una aturada cardiorespiratòria. Es procedeix a valorar l'estat de l'òrgan i a la seva extracció. L'operació es va dur a terme al maig i el pacient receptor s'ha recuperat correctament.

L'operació suposa un avenç en l'aplicació d'aquesta tècnica, donat que fins ara a Catalunya s'havia aconseguit dur-la a terme en trasplantament de ronyons o de fetge, però mai abans de cor. "Ha estat una intervenció i una donació complexa", destaca el director dels programes de Trasplantaments de l'hospital, el doctor Nicolás Manito.

Per revertir el dany que pot provocar l'absència d'oxigen en els òrgans, s'aplica una circulació extracorpòria amb una màquina de bombeig de sang oxigenada que arriba als mateixos òrgans que posteriorment seran trasplantats.

Fins ara, a Espanya només se n'havien realitzat 8 transplantaments de cor amb donants en aturada cardíaca o assistòlia, una tècnica que a mesura que es vagi fet més habitual permetrà augmentar els òrgans disponibles entre un 10 i un 30% i per tant reduir les llistes d'espera.

"M'ha tocat la grossa"

En Francesc Béjar és el pacient que ha rebut el cor en la primera operació d'aquestes característiques que es fa amb èxit a Catalunya. Feia 14 anys que patia una patologia que li va reduir la qualitat de vida: "Cada dia s'agreujava més, em costava un gran esforç viure de manera normal, estava molt apurat i entrava i sortia constantment de l'hospital", relata.

Quan li van oferir sotmetre's a la intervenció no s'ho va pensar, donat que era la seva opció més viable per sortir-se'n. "M'ha tocat la grossa", reconeix, no només per haver superat amb èxit el trasplantament, sinó també per la seva ràpida recuperació.

A tot Espanya es van fer 300 trasplantaments cardíacs durant el 2019, 71 dels quals a Catalunya i 25 a Bellvitge. Al 2020 la pandèmia va fer caure aquestes operacions a 278 a nivell estatal. Pel que fa a la donació en asistòlia, els primers donants vàlids a Catalunya van registrar-se al 2013, arribant al 2020 a una xifra de 378, principalment de ronyons, i en menor mesura de fetge, pulmó i pàncrees.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz