Televisión
Cafè d'Idees

Joan Puigcercós: "És molt difícil culminar la independència en 4 anys"

Notícia - Cafè d'idees 
  • L'expresident d'ERC critica la visió màgica que JxCat té del procés i defensa el realisme del seu partit

  • Afirma que la causa judicial contra Laura Borràs no és part de la repressió de l'Estat

  • Entrevista al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga | La 2 i Ràdio 4

Ràdio 4 - RTVE Catalunya
2 min.

Joan Puigcercós, exconseller i expresident d'ERC, ha admès que veu "molt difícil" culminar la independència aquesta legislatura, tal com el president Aragonès va afirmar al seu discurs d'investidura. Creu que és "agosarat" que Aragonès digui que es pot fer en quatre anys i ha remarcat que ERC no renuncia a aquesta fita però des d'una visió realista.

La pressa i la màgia de JxCat

L'expresident d'ERC s'ha referit a JxCat com un nou partit amb moltes sensibilitats i que té alguns sectors instal·lats en la "pressa" i "la màgia". Ha destacat que fins i tot encara alguns dels seus membres no es creuen que ERC hagi guanyat les eleccions. També ha recordat que ERC va assumir la realitat de la fallida de la declaració d'independència des del mateix any 2017, mentre que JxCat segueix apostant per fórmules de confrontació directa que no tenen recorregut.

Un referèndum que era una altra cosa

Joan Puigcercós ha fet memòria per parlar del referèndum de l'1 d'octubre, i ha reconegut que tots van ser corresponsables de fer-lo i de no tenir preparada la segona fase. L'exdiputat ha plantejat que la votació era un mitjà per obrir la negociació amb l'Estat, però es va vendre com l'objectiu final, que faria aparèixer la independència l'endemà. Ha fet un símil amb la boxa: l'Estat i Catalunya no tenen la mateixa estatura ni corpulència, i no es pot anar a un combat cos a cos d'aquesta manera.

Laura Borràs, enxampada

L'expresident d'ERC ha desvinculat la causa judicial contra Laura Borràs de la repressió que, assegura, l'Estat està fent contra activistes independentistes. Ha descrit el seu cas com un afer privat on va "trossejar un contracte" i ha tingut la mala sort que l'han enxampat fent una cosa que és presumptament il·legal.

El PSC i la seu a Madrid

Joan Puigcercós ha lamentat que el PSC no sigui ara per ara un partit català. "Ho va ser durant molts anys", ha recordat, i s'ha referit al tripartit del qual ell mateix va formar part. Segons Puigcercós, la candidatura de Salvador Illa ha estat dissenyada des del despatx d'Iván Redondo i la Moncloa, i tota l'estratègia s'ha definit des de Madrid.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz