Televisión
Relleu a JxCat

Jaume Alonso-Cuevillas, apartat de la Mesa del Parlament

  • El diputat de Junts posa en dubte la utilitat de les declaracions simbòliques a la Cambra

  • JxCat proposarà Aurora Madaula com a nova secretària segona de la Mesa

  • Els Comuns reclamen un lloc a la Mesa i proposen la candidatura de Lucas Ferro

RTVE Catalunya
3 min.

Jaume Alonso-Cuevillas deixarà de ser secretari segon de la Mesa del Parlament. JxCat ha decidit apartar-lo d'aquesta responsabilitat després de les seves declaracions sobre la utilitat d'aprovar resolucions simbòliques. Una opinió que no ha sentat bé en un sector del partit i que el van portar a posar el seu càrrec a disposició del partit.

Segons un comunicat de JxCat, Laura Borràs ha estat qui ha proposat el relleu i el nom de la substituta, Aurora Madaula. Una decisió consensuada amb el secretari general del partit, Jordi Sánchez, i el seu president, Carles Puigdemont, i que ara haurà d'aprovar la propera executiva i la pròpia cambra. Cuevillas seguirà com a diputat de JxCat.

Aurora Madaula serà la nova secretària segona de la Mesa ACN

L'origen de la polèmica

En una entrevista a 'Vilaweb', Cuevillas assegurar que no era partidari de tramitar declaracions o resolucions "merament declaratives" i sense eficàcia jurídica i ser inhabilitat "sense pena ni glòria". "Què és més eficaç per desgastar l'estat espanyol? Denunciar això o deixar que ens inhabilitin sense pena ni glòria per una bestiesa?", va plantejar.

Denunciar això o deixar que ens inhabilitin sense pena ni glòria per una bestiesa?

Les paraules del segon secretari de la Mesa van provocar crítiques, entre d'altres, de l'exvicepresident de la cambra, Josep Costa, que va assegurar que si Cuevillas no vol assumir el risc de ser inhabilitat "no hauria d'estar a la Mesa". Costa va afirmar que defensar la sobirania del Parlament "no és cap bestiesa", afegint que ser empresonat o inhabilitat per fer-ho "és una cosa digníssima".

En Comú Podem proposarà Lucas Ferro

Aprofitant el relleu d'Alonso-Cuevillas, En Comú Podem ha reclamat un lloc a la Mesa del Parlament i ha proposat que l'ocupi el seu diputat Lucas Ferro. El partit de Jéssica Albiach ha fet una crida a posar fi "al bloqueig" partidista que "ens va abocar a una legislatura perduda i, enguany, a dues sessions d'investidura fallides".

En una piulada a Twitter, Ferro ha demanat valentia a ERC per buscar "una alternativa". "Cal ser valents en construir aliances per obrir una nova etapa, nosaltres ho serem", ha assegurat el diputat dels comuns.

ERC parlarà "pròximament"

La proposta de substitució de Jaume Alonso Cuevilla encara no s'ha parlat en el sí del partit, segons fonts republicanes, que asseguren desconèixer amb quins vots compten els comuns per proposar Lucas Ferro. En tot cas, els comuns han informat la vicepresidenta del Parlament, la republicana Anna Caula, de la seva intenció de presentar un candidat a la Mesa. ERC s'ha limitat a dir que en parlarà "pròximament" a la Permanent Nacional.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz