Televisión
Debat d'investidura

Illa avisa Aragonès que serà un "president vicari" al dictat de Puigdemont

  • Vox acusa l'independentisme de ser "la desgràcia de Catalunya" i els insta a demanar perdó i marxar per a sempre"

  • Albiach qüestiona que ERC i JxCat vulguin ser socis de Govern i veu Aragonès "doblement humiliat"

  • Cs i PP carreguen contra el Consell per la República i insten Aragonès a trencar amb Waterloo

RTVE Catalunya
5 min.

El líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha alertat que "Catalunya sortirà perdent" amb una eventual investidura del republicà Pere Aragonès perquè serà un "president vicari al dictat d'un inexistent i fictici Consell per a la República", ostatge de l'expresident Carles Puigdemont. llla ha retret a Aragonès que insisteixi a negociar amb Junts per repetir una coalició que ja "va fracassar" en l'anterior legislatura i li ha advertit: "Sigui vostè investit president o no, Catalunya surt perdent. Si és elegit, perquè ho serà com a president vicari al dictat d'un inexistent i fictici Consell per a la República. Si no ho és, perquè haurà estat víctima d'una innecessària humiliació i Catalunya continuarà sense el govern sòlid i estable que necessita".

"Què més ha de passar, senyor candidat, perquè el Govern deixi de ser l'escenari de les seves humiliacions i comenci a ser útil per als catalans i les catalanes? ¿Què més ha de passar perquè vostè deixi de ser ostatge dels antisistema, d'una banda, i de Waterloo, de l'altra?", ha exclamat Illa, que ha ratificat el seu" no "a Aragonès.

Illa fa una crida a "passar pàgina" del procés

El candidat socialista ha convidat a les forces independentistes a passar pàgina d'un procés construït a partir d'una "mentida" i a obrir una nova etapa a Catalunya centrada en la lluita contra la covid, la reactivació econòmica i la reconstrucció social. Davant d'una proposta que considera fracassada, Salvador Illa s'ha ofert a liderar una alternativa a Catalunya.

Salvador Illa ha recordat la victòria socialista i ha advertit Aragonès que la seva aposta per acords amplis és incompatible amb vetar la força més votada a les eleccions.

Vox: "Haurien de demanar perdó i marxar-se per sempre"

El president del grup parlamentari de Vox, Ignacio Garriga, ha acusat als partits independentistes de ser "la desgràcia de Catalunya" i els ha instat a demanar perdó als catalans i a "marxar per sempre".

El líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, ha criticat a ERC i a Junts per voler traslladar "la pugna entre Lledoners i Waterloo" a Parlament, i veu els intents d'investir el republicà Pere Aragonès una batalla partidista entre els dos partits pel comandament. Pel líder de Vox, a Catalunya no hi ha cap conflicte polític: "Hi ha un grup de polítics, alguns presos, altres fugits i altres presents, que han subvertit l'ordre constitucional i que utilitzen les institucions per impulsar la seva agenda de ruptura, el delicte més greu del nostre ordenament jurídic".

Garriga ha criticat la marxa d'alguns diputats a l'inici de la seva intervenció, així com l'exhibició de cartells antifeixistes per part d'altres, i creu que amb això s'està "embrutant una institució com el Parlament i que demostren el menyspreu a la pluralitat política".

Albiach qüestiona que ERC i JxCat vulguin ser socis de Govern

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha assegurat que aquesta segona volta de la sessió d'investidura de Pere Aragonès (ERC) està sent "una humiliació al quadrat" de Junts als republicans. I ha posat en dubte que vulguin ser socis de Govern. "Quan algú vol ser soci, ho és i punt, i hi ha confiança". Albiach ha avisat els dos partits majoritaris de l'independentisme que "el que comença malament no acostuma a acabar bé".

En aquest sentit, Jéssica Albiach ha insistit en "l'alternativa" del pacte d'esquerres per afrontar les diverses crisis. A més, ha afegit que no s'entendria "l'artefacte" que sortís d'un acord entre ERC i Junts, si Aragonès el que vol és un executiu d'esquerres.

Carrizosa (Cs): "El Consell per la República m'importa un rave"

El candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha estat molt crític amb les pugnes entre ERC i Junts per tancar un acord d'investidura. I ha censurat que no s'avanci pel paper que ha de jugar Carles Puigdemont. "Se me'n fot el Consell per la República. M'importa un rave", ha destacat Carrizosa, que ha recordat que el debat d'investidura "serveix per saber qui és el president de la Generalitat i no del Consell de la República".

Carrizosa s'ha mostrat convençut que Pere Aragonès estarà sotmès al "xantatge perpetu" de Junts i de la CUP i "de les relacions tòxiques entre vostès 3. Serà la titella d'una escalada radical que arrasarà amb les institucions", ha assegurat.

El candidat taronja ha criticat també l'actitud de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a qui ha acusat de partidista. "Si vol respecte institucional, respecti les institucions i els diputats. Quan faci declaracions com a presidenta, respecti la neutralitat del càrrec. No faci la llei de l'embut, no digui el que hauria de dir Batet".

Alejandro Fernández a Aragonès: "Té por que l'acusin de botifler"

El president del PPC, Alejandro Fernández, ha avisat el candidat d'ERC a la presidència, Pere Aragonès, que JxCat busca "humiliar-lo" i que la formació de Carles Puigdemont "no accepta que mani". Segons el líder del PPC, Aragonès té "síndrome d'Estocolm" i és incapaç de "sortir del xantatge". De fet, Fernández ha remarcat que el candidat republicà té "molta por que li diguin botifler" i ha afegit, irònicament, que "li aniria bé una temporadeta al PPC per digerir millor les crítiques".

Durant la seva intervenció Fernández també ha carregat contra el líder del PSC, Salvador Illa, a qui ha acusat de "mentir" en campanya per prometre que no voldria pactar amb ERC, però queixar-se després al discurs durant el ple que ERC "els havia vetat". "Té tot el dret a intentar i assajar un Govern amb ERC i comuns, però el que no tenia dret és a mentir sistemàticament en campanya", ha denunciat.

Fernández sobre l'actitud d'alguns diputats quan intervé Vox: "Aquí les idees es debaten amb la paraula, no fugint d'estudi amb performances i sortides i entrades d'un ple. Al Congrés no ho fan. Mostren més respecte que per al Parlament".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz