Televisión
Acord Junts-ERC

Laura Borràs presidirà el Parlament la propera legislatura

  • Esquerra i JxCat es conjuren per investir Pere Aragonès abans del 26 de març

  • ERC proposa Anna Caula com a vicepresidenta de la Mesa

  • Els cupaires mostren objeccions a Borràs, però garanteixen la presidència sobiranista

MARC GUASCH
4 min.

Laura Borràs presidirà el Parlament durant la propera legislatura. Ho ha decidit l'executiva de Junts per Catalunya després que la cap de llista de la formació al 14-F hagi acceptat el càrrec. Precisament aquest dijous ERC, Junts i la CUP tancaven a la vigilia de la constitució formal de la cambra catalana, un acord per facilitar una majoria independentista a la Mesa.

Esquerra ha anunciat que JxCat es quedarà finalment la presidència que serà per Borràs. Els republicans assumeixen, de la seva banda, la primera vicepresidència, que serà per l'actual portaveu parlamentaria, Anna Caula. Mentrestant, la CUP obtindrà una de les quatre secretaries per la que proposarà Pau Juvillà. Els republicans ho celebren com un “primer pas” i confien que en els propers dies es continuï treballant per arribar a un acord global que doni estabilitat al Govern durant aquesta legislatura.

Els republicans i JxCat "es conjuren" per investir Aragonès abans del 26 de març

Esquerra Republicana ha proposat Anna Caula com a vicepresidenta de la Mesa del Parlament. Caula és l'actual portaveu del grup parlamentari dels republicans. En virtut de l'acord de les tres formacions independentistes, ERC ha indicat que ara s'ha "conjurat" amb Junts per Catalunya per investir Pere Aragonès president de la Generalitat abans del 26 de març. Segons els republicans, les dues formacions han arribat a un "principi d'acord" per articular l'estratègia de la propera legislatura amb la força del 52% de vot independentista". En aquest sentit, seguiran treballant per "tancar les grans prioritats" per elaborar el pla i l'estructura de Govern i per buscar suports més amplis que permetin un Executiu i un Parlament "estables".

CUP mostra objeccions a Borràs, però garanteix la presidència independentista

El diputat de la CUP Carles Riera ha expressat aquest dijous precisament la seva "preocupació" pel fet que es nomeni a Laura Borràs com a candidata de JxCat a la presidència del Parlament, encara que ha assegurat que, amb els seus vots, la CUP "garantirà" que el president de la cambra sigui independentista.

"Si JxCat proposa el nom de Laura Borràs és una proposta que ens preocupa, ens inquieta. El nostre compromís contra la repressió és inqüestionable i sabem que el cas de Laura Borràs és complex i forma part de la causa general contra l'independentisme. Però l'independentisme no pot permetre's ni la més mínima ombra de sospita. La causa és política, sens dubte, però en el seu origen hi ha una possible mala praxi", ha assenyalat Riera.

Entre Borràs, Budó i Geis

Entre els noms que la formació liderada per Carles Puigdemont tenia sobre la taula en primer lloc el nom de Borràs, tot i que fonts del partit havien reconegut la seva reticència a assumir el lloc perquè preferia ocupar responsabilitats dins el proper Govern.

Les altres figures que s'han discutit passen per l'actual consellera de Presidència i portaveu de l'executiu català, Meritxell Budó, la que va ser candidata per Girona, Gemma Geis, o el fins i tot l'actual vicepresident del Parlament, Josep Costa, que finalment ha renunciat a ser diputat després d'haver rebut el veto d'Esquerra Republicana.

Tercera trobada a contrarellotge

Mentrestant, ERC, JxCat i la CUP espremen al màxim les negociacions. Després de la reunió sense acord d'aquest dimecres, les tres formacions han tornat a citar-se aquest dijous. A banda de l'acord per forçar la majoria indpendentista a la cambra també han tancat un decàleg amb el PSC per aillar Vox al Parlament. En ell es comprometen a combatre el discurs de l'extrema dreta i deixar als seus representants fora dels òrgans de decisió de la cambra catalana, com per exemple la Mesa.

Recordem que la segona trobada a tres bandes de dimecres no havia servit per desencallar el tema, més tenint en compte que el mateix Puigdemont havia defensat públicament la legitimitat de Junts per assumir la presidència del Parlament com a segona força independentista.

Moviments fora del bloc independentista per a la Mesa

Enmig de les negociacions en el bloc independentista, Cs i PPC encara no s'han pronunciat sobre què votaran a la Mesa. Tancat l'acord entre les forces independentistes, però, finalment sembla que la socialista Eva Granados ocupara la segona vicepresidència del Parlament mentre que Ferran Pedret es quedaria una de les secretaries. Per la seva banda, Vox ja va anunciar que no contemplava pactes en aquest òrgan i que votaria un candidat propi.

Precisament, el candidat del PSC a presidir la Generalitat, Salvador Illa, insistia aquest dijous que la presidència del Parlament havia de recaure en els socialistes perquè han guanyat les eleccions del 14 de febrer, per la qual cosa divendres presentaran la candidatura de la vice-primera secretària del partit, Eva Granados: "Veurem què passa", deia a Rac1.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz