Televisión

23-F del 1981: el que ens va ensenyar la televisió a Catalunya

  • Recuperem imatges del fons històric de l'Arxiu de TVE Catalunya del cop d'estat del 1981 i dels dies posteriors

  • També recollim alguns programes fets anys després per avaluar aquells moments

FRANCESCA PUIG
3 min.

El 1981, TVE era l'única televisió a Espanya. A dins del Congrés dels Diputats, les càmares enregistraven la votació d'un nou president del govern. L'entrada dels militars a la cambra va quedar enregistrada. Poc després, els colpistes van ordenar que s'apaguessin les càmeres, però els tècnics no ho van fer.

Com que hem vist tants cops aquelles imatges de l'entrada de Tejero al Congrés la tarda del 23 de febrer del 1981, ens imaginem que vam veure el cop en directe. Però no és cert. Es va retransmetre en directe només per RNE.

A Catalunya es van viure moments de molta por, d'incertesa i angoixa. Els discurs del rei i posteriorment, el del president de la Generalitat a la ràdio, van donar a entendre que potser no passaria res.

La televisió ja feia anys que era part de l'oci dels espanyols i ara també ho era d'una realitat ben diferent. Quan el cop va fracassar, les mostres de rebuig i d'alleujament per la situació es van multiplicar a la programació.

Després d'hores d'angoixa, el cop d'estat fracassa

Des de la creació de la redacció d'informatius a Miramar, TVE a Catalunya va tenir clar que era imprescindible una xarxa de corresponsals. Així, les delegacions de TVE a Lleida, Tarragona i Girona van poder fer cròniques sobre la situació a Balaguer, Reus, Tortosa, Blanes, Santa Coloma de Farners i d'altres localitats, i de les ciutats caps de província, durant el cop del 23F.

Com a fet curiós, aquells dies esperaven el general Alfonso Armada a Lleida per a un homenatge. Armada havia estat governador militar de Lleida i era qui rebia els reis cada cop que arribaven a Baqueira Beret. Així ho va explicar el programa 'Miramar'.

El golpe del 23F en Cataluña

Pujol i els polítics es pronuncien

També l'endemà del dimarts del 23F, la televició va emetre les declaracions dels polítics catalans. Jordi Pujol, president de la Generalitat, va agrair a la ciutadania la confiança en els càrrecs polítics. Quan Pujol concedeix aquesta entravista a Toni Ribas, els diputats ja han estat alliberats i ja es veu clarament el final de l'intent militar d'invertir el procés democràtic.

Arxiu TVE Catalunya - Entrevista a Jordi Pujol l'endemà del 23F

Pel president del Parlament, Heribert Barrera, el fracàs del cop d'estat no era un punt i final, sinó un punt i seguit a estar sempre atents per no deixar-se perdre la democràcia. Fins i tot va expressar que potser el cop l'hauria enfortit.

En memòria d'Heribert Barrera: la seva opinió l'endemà del 23-F

Pels portaveus dels partits de l'arc parlamentari català, la democràcia havia estat en perill i les hores com a diputats a Madrid no les oblidarien pas.

Arxiu TVE Catalunya - Declaracions dels portaveus els partits catalans pel cop d'estat del 23F

Com a rebuig als fets ocorreguts al Congrés, es van convocar manifestacions arreu per donar suport a la democràcia. La data, divendres després del cop d'estat, que havia esta la nit de dimarts a dimecres.

A Barcelona es fer una llarga marxa des la plaça de Tetuan i va baixar pel passeig de Sant Joan i la Ciutadella fins al Parlament. Davant la façana principal, es va fer un discurs i es va cantar Els Segadors. Es van cridar molts visques amb la tranquil·litat que el malson s'havia acabat.

Arxiu TVE Catalunya - Manifestació a favor de la democràcia i contra el cop d'estat del 23F

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz