Televisión

Els Mossos detenen Pablo Hasél a la Universitat de Lleida

  • El raper està condemnat a 2 anys i 9 mesos per l'Audiència Nacional per enaltiment del terrorisme

  • Els agents han tret un a un els estudiants que s'havien tancat amb el cantant per donar-li suport

RTVE Catalunya
4 min.

Els Mossos d'Esquadra han detingut el raper Pablo Hasél en un operatiu que ha començat aquest dimarts a primera hora del matí. La detenció s'ha produït a les 8.30h i els Mossos d'Esquadra s'han emportat Hasél, al centre penitenciari de Ponent (Lleida), enmig de crits de suport d'estudiants i altres persones que s'havien concentrat al voltant de la universitat. Abans d'entrar al vehicle policial, Hasél ha cridat "contra l'estat feixista" i titllat de persecució política la seva detenció. "Mai ens callaran", ha escridassat.

Condemnat per enaltiment del terrorisme

Hasél està condemnat a 2 anys i 9 mesos per l'Audiència Nacional per enaltiment del terrorisme. El raper ha justificat la tancada al rectorat per evitar posar "fàcil" la seva detenció perquè ingressi a presó. El termini per entrar a un centre penitenciari va vèncer divendres passat. La fiscalia s'ha oposat al recurs de súplica que havia presentat la defensa del raper Pablo Hasél per evitar el seu ingrés a presó.

D'aquesta manera, el ministeri fiscal canvia de criteri respecte a l'informe inicial on sol·licitava la suspensió de la pena de presó, segons el comunicat que ha difós la plataforma de suport a Hasél. Divendres va finalitzar el termini de 10 dies que li havia donat l'Audiència Nacional per ingressar de forma voluntària a presó per les condemnes que acumula el cantant arran de les lletres de les seves cançons contra la monarquia espanyola, entre d'altres qüestions.

Tancats des d'ahir a la Universitat de Lleida

Unes 200 persones es van concentrar la passada tarda davant les portes del rectorat de la Universitat de Lleida (UdL) per mostrar el seu suport a Pablo Hasel, qui s'havia tancat al rectorat amb un grup de seguidors per dificultar la seva detenció i posterior ingrés a la presó. Durant la concentració, un dels membres de la plataforma creada en suport al raper lleidatà ha llegit un manifest i, tot seguit, ha convidat a alguns dels manifestants a entrar dins el recinte per sumar-se a la tancada.

La Universitat de Lleida ha negat l'acusació abocada des de la plataforma i pel mateix Hasel, segons la qual el rector de la UdL, Jaume Puy, hauria donat permís a la policia per accedir al rectorat i detenir el raper. En aquest sentit, des de la universitat lleidatana han explicat que la policia pot accedir a l'edifici sempre que ho consideri necessari.

Els manifestants que s'han atrinxerat amb ell han rebut els mossos amb extintors i llençament d'objectes.

El ministre de Consum, Alberto Garzón

Les reaccions polítiques no s'han fet esperar. El ministre Garzón creu que la detenció de Hasél és "símptoma de dèficits democràtics greus". El líder d'IU assegura que els qui ho neguen "fan un mal favor a la democràcia espanyola".

En Comú Podem

En la mateixa línia s'ha posicionat Podemos que ha assegurat que "tots aquells que presumeixen de" la "plena normalitat democràtica i es consideren progressistes haurien de sentir vergonya" amb la detenció del raper. "No hi ha progrés si ens neguem a reconèixer els dèficits democràtics actuals", han afegit. Albiach veu la detenció de Hasél com una "anomalia" i una "injustícia".

CUP

La CUP ha compartit al seu perfil de Twitter el seu posicionament davant la detenció del raper. "El règim del 78 és hereu directe del franquisme. La família reial és hereva del franquisme. En un règim hereu del franquisme no hi haurà mai llibertat d'expressió".

Amnistia Internacional

L'organització s'ha mostrat preocupada per la detenció de Hasel i així ho ha expressat al seu perfil de Twitter. "Que ingressi a la presó és INJUST. No pararem fins que es deroguin els delictes del Codi Penal que limiten l'expressió artística".

Santiago Abascal

El president de Vox, Santiago Abascal, ha assegurat que "no és una anècdota" perquè la seua figura "crea escola", i ha defensat que la "difamació permanent i les agressions verbals brutals" del raper no "poden quedar impunes".

En aquesta línia, el líder de Vox ha dit que el "problema" no és Hasel, sinó que hi ha "força individus" com ell, una cosa que al seu parer s'ha pogut veure durant la campanya electoral a Catalunya. "S'ha tolerat que se'ns acostaren, que ens agrediren, que assaltaren les furgonetes on anaven líders de Vox", ha denunciat.

Concentracions per aquest vespre

Davant l'empresonament del raper, els CDR han convocat diverses concentracions per aquest vespre arreu de Catalunya.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz