Televisión

El Govern aposta per l'ajornament del 14F

RTVE Catalunya
5 min.

El Govern anunciarà aquest divendres l'ajornament del 14-F després de la taula de partits, convocada oficialment a les 12 del migdia al Parlament. Ara mateix la possibilitat que pren més força és la d'enrederir la votació passada la Setmana Santa, concretament entre maig i juny. L'executiu ha evidenciat precisament aquesta setmana que vol assegurar les "millors condicions" pel procés electoral i per la ciutadania.

El vicepresident Pere Aragonès es mostrava, en aquest sentit preocupat per l'evolució de les dades de la Covid-19 a Catalunya en la seva intervenció davant la Diputació Permanent del Parlament. Advertia que “queden unes setmanes difícils en què probablement hi haurà noves restriccions i flexibilitzacions de l'activitat fins que la vacunació contra la covid-19 permeti garantir la immunitat de grup". Per aquest motiu ha destacava la importància de comptar amb la col·laboració del conjunt de forces polítiques per “ajudar als sanitaris”.

De la seva banda, el conseller d’Exteriors, Bernat Solé, explicava al Cafè d’Idees que divendres es decidirà si es posposen les eleccions del 14 de febrer en funció “estrictament de les dades epidemiològiques que ofereixi el Departament de Salut". En cas d’ajornament, això sí, ha avançat que la nova data ha d’oferir un marge suficient perquè la votació es pugui fer amb totes les garanties de seguretat.

Crida a un posicionament clar dels partits

A preguntes de Gemma Nierga el conseller d’Exteriors aclaria que la decisió que adopti el Govern serà col·legiada en funció del que es determini a la taula de partits pero reclamava un posicionament clar del conjunt de partits. La consellera de Salut, Alba Verges advertia aquest dijous que plantejarien als diferents partits els diversos escenaris epidemiològics previstos durant el període electoral tot i advertir que es podia arribar al 14F en una situació crítica.

Solé ha restat importància, per cert, a qui serà l’encarregat de signar el decret final d’ajornament dels comicis: “Qui signarà el decret és un pur formalisme i ho decidiran els serveis jurídics de la Generalitat”, ha afegit.

El PSC, el que més fermament defensa els comicis del 14F

La portaveu del PSC, Eva Granados, ha deixat clara la posició del partit al Parlament assegurant que “en cinc setmanes a Catalunya toca votar”. Adverteix, al respecte que “sense un confinament domiciliari l’ajornament no està justificat” i que “hi ha més de seixante països que han fet eleccions desde setembre”. En aquest sentit ha posat l’exemple de Portugal on els comicis estan previstos pel dia 24 de gener : “Son llocs on la pandèmia no ha suspès la democràcia.

Eva Granados (PSC): "D'aquí a cinc setmanes a Catalunya toca votar"

ERC acusa Illa d’electoralista per voler mantenir les eleccions

El president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ha retret al PSC que exigeixi mantenir les eleccions el 14 de febrer malgrat la situació de la pandèmia per "pur electoralisme". Durant la seva intervenció a la Diputació Permanent del Parlament, ha defensat que per decidir si es mantenen o es posposen els comicis cal que els partits catalans arribin a un consens. Sabrià ha criticat que els socialistes defensi mantenir el 14-F, especialment quan el ministre de Sanitat, Salvador Illa, és el seu candidat: "Ja és greu deixar les seves responsabilitats enmig d'una pandèmia per anar a fer de candidat, però encara és pitjor pressionar per pur electoralisme".

Budó demana prioritzar la salut dels electors

La consellera de Presidència y portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha insistit que si no hi ha consens entre els partit, serà el Govern qui decideixi tot apuntat que ho farà seguint la següent premissa: “Ens ha de preocupar la salut dels electors i no els resultats de les eleccions

La portaveu del Govern en funcions, Meritxell Budó, recordava precisament aquest dimarts a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu que la decisió de la taula de partits de divendres sobre la viabilitat del 14-F serà "definitiva" i recordava que el Govern tindrà l'última paraula, si no hi ha consens entre partits.

La consellera apuntava que, a l'inici de la campanya, "les dades fan pensar no s'estarà millor que ara". De fet, afegia que els serveis jurídics de la Generalitat i el departament de processos electorals estudien l'escenari d'un ajornament electoral. Si els comicis es posposen, creu que caldria "garantir que es fessin quan l'onada d'ara ja anés de baixada" i amb una data també consensuada.

Junts per Catalunya

La candidata de JxCat; Laura Borràs, considera que són Exteriors i Salut -en mans d'ERC- els que han de determinar les condicions dels comicis.

Catalunya en Comú

La presidenciable de CatECP, Jéssica Albiach, creu que les dades sobre la situació sanitària són preocupants: "Em costa imaginar-me anar a unes eleccions amb els hospitals al límit i a punt del col•lapse",deia.

PPC

La número 2 del PPC a les eleccions, Lorena Roldán, reclama que la decisió sigui per raons sanitàries i per raons de demoscòpia.

CUP

La presidenciable de la CUP a les eleccions al Parlament, ha demanat aquest dimarts l'ajornament "immediat i urgent" de les eleccions per "responsabilitat". Ha manifestat que les dades actuals de la pandèmia de la covid-19 "alarmen" i ha subratllat que "el més important és preservar la vida de la gent i el dret a votar".

PDeCAT

La candidata del PDeCAT al 14-F, Àngels Chacón, aposta per "posposar les eleccions si no es pot garantir una participació com cal, o si s'està en plena crisi màxima de l'onada" de covid-19.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz