Televisión

Josefa Pérez, de 89 anys, la primera vacunada contra la covid-19 a Catalunya

  • El pla de vacunació ha començat per les residències lliures de covid-19

  • Els 104.000 residents i treballadors sanitaris hauran rebut la primera dosi en un parell de setmanes

  • La Generalitat rebrà cada dilluns 60.000 dosis de la vacuna de Pfizer

RTVE Catalunya / Agències
3 min.

Josefa Pérez, una dona de 89 anys, ha estat la primera persona a vacunar-se contra la covid-19 a Catalunya. Poc després de les dotze del migdia aquesta dona originària d'Ourense, resident al centre Feixa Llarga de l'Hospitalet des de setembre del 2009, ha rebut la dosi del vaccí. Alhora també ha estat vacunada Conxita Barbeta, de 52 anys, directora de la residència. La infermera encarregada d'aplicar-los la vacuna ha estat Idioa Crespo, infermera del CAP La Torrassa, també de L'Hospitalet.

Josefa Pérez, de la residència Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat, ha estat la primera vacunada contra la covid-19 a Catalunya ACN

Dels 64 residents de la residència Feixa Llarga que havien de vacunar-se, només 3 han negat el seu consentiment per diferents motius relacionats amb el seu estat de salut. Avui, Salut ha rebut les primeres 1.595 dosis que permetran començar a vacunar a una residència de cada regió sanitària. A partir de dilluns, començaran els lliuraments setmanals de 60.000 dosis que permetran el desenvolupament de la primera etapa de la vacunació.

Primer, les residències verdes

Aquest mateix diumenge a la tarda s'han començat a administrar dosis de Pfizer a la resta de regions sanitàries de Catalunya. S'han escollit residències 'verdes', sense casos de coronavirus, que siguin públiques i que comptin amb un número important de residents: En concret, s'ha començat a vacunar a les residències:

Primeres dosis

Les primeres dosis es destinaran als col·lectius més vulnerables: a les 104.000 persones que viuen i treballen a les 1.408 residències del país. Posteriorment i també en la primera etapa es vacunarà als professionals sanitaris i sociosanitaris i a les persones amb una dependència que necessiten grans mesures de suport. Està previst que la primera etapa acabi per Setmana Santa i s’hagin pogut administrar 900.000 dosis de vacuna a un total de 450.000 persones.

Grups de vacunació:

  1. Personal sanitari i sociosanitari
  2. Residents en residències de gent gran
  3. Persones de més de 65 anys
  4. Persones amb discapacitat
  5. Col·lectius de risc
  6. Persones que viuen o treballen en entorns tancats
  7. Població vulnerable per la seva situació econòmica
  8. Persones amb treballs essencials
  9. Personal docent
  10. Infants
  11. Adolescents (majors de 16 anys)
  12. Adults
  13. Població de zones d’alta incidència
  14. Embarassades i mares de lactants
  15. Persones immunes

S’han format 25 equips, que treballen amb 20 infermeres i 6 auxiliars administratius cadascun. Cada equip es divideix en subequips de 2 infermeres que és la unitat que es desplaça a cada residència. Cada setmana arribaran vacunes a Catalunya i es repartiran per les 25 seus. A més, hi haurà una reserva extra que es guardarà als ultracongeladors del Banc de Sang i Teixits. D’aquesta manera, si un centre va més ràpid i li calen vacunes extres, hi haurà aquesta reserva per poder fer una distribució ràpida per tot el territori.

Efectes secundaris lleus

La vacuna es posa a la part superior del braç (deltoides), com gairebé totes les vacunes, i pot produir vermellor, mal a la zona i també, el dia següent, mal de cap, fatiga i en algun cas, febre, que millora amb analgèsic. En la major part de les ocasions aquestes reaccions són normals ja que indica que el cos està produint la resposta immunitària que es busca però en cas de qualsevol dubte, es recomana consultar al centre d’atenció primària de referència o al 061.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz