Televisión

Rosa Novell, vida dalt l'escenari

  • Rosa Novell va començar a fer teatre de ben jove i després televisió en català

  • L'actriu catalana Rosa Novell ens ha deixat a finals de febrer d'enguany

FRANCESCA PUIG
3 min.

L'actriu catalana Rosa Novell ens ha deixat a finals de febrer d'enguany. Va quedar cega pel càncer que patia, però amb gran energia i passió va tornar a pujar als escenaris. Ara, amb només 61 anys, ha mort una gran dama del teatre català.

Una de les entrevistes més llargues que concedí a TVE fou la de l'espai Terenci a la fresca en el qual l'escriptor Terenci Moix conversava amb habilitat amb personatges destacats. L'enregistrament és del 1986 i el tenim al capdamunt d'aquestes ratlles.

Rosa Novell actuà als programes infantils i al teatre en català a TVE des dels 70

Rosa Novell va començar a fer teatre de ben jove i a la televisió en català ja interpretava senyoretes i dames a finals dels anys 70. Una de les primeres obres és El senyor Ramon no enganya ningú, escrita per Josep Elias i dirigida per Joan Bas. Novell hi treballa amb Alfred Lucchetti, Carme Contreras, Glòria Llopart i Miquel Cors.

Taller de comèdies - El senyor Ramon no enganya a ningú

El 1980 Rosa Novell va interpretar davant les càmeres de TVE a Miramar Una nit d'estiu, un text de Baltasar Porcel, al programa Novel·la.

Arxiu TVE Catalunya - Novel·la - Una nit d'estiu - 1ª part

Arxiu TVE Catalunya - Novel·la - Una nit d'estiu - 2ª part

Amb Hores d'Amor i tristesa d'Adrià Gual, comparteix escena a l'espai Gran Teatre amb Enric Majó i Carme Grau.

Arxiu TVE Catalunya - Gran Teatre - Hores d'amor i de tristesa

El 2010 Rosa actuava amb tota la seva força interpretativa als teatres de Reus i Barcelona en interpretar La dona justa, l'obra de Sándor Márai i que va adaptar l'escriptor Eduardo Mendoza. Protagonitzada per Rosa Novell, Àlex Casanovas, Cristina Plazas i Víctor Pi, l'obra se centra en un triangle amorós.

Dona coratjosa i bona coneixedora de la professió, li esqueia també agafar les regnes de la interpretació: la recordem en el treball de directora, quan dalt de l'escenari i interpretant alhora, es va embarcar amb l'obra Els missatgers no arriben mai de Biel Mesquida. Així ens ho va explicar el desaparegut programa cultural Continuarà

Arxiu TVE Catalunya - Terra d'Escudella - Fregolismes

Però no oblidem els més petits: l'actriu representà un munt de papers als primers programes infantils en català a televisió. A Miramar es produien Quitxalla i Terra d'escudella, on va treballar Rosa Novell. Recuperem el capítol Fregolismes de l'espai Terra d'escudella.

Arxiu TVE Catalunya - Teatre Lliure, els primers 25 anys

La vinculació de Rosa Novell amb el Teatre lliure ens mou a incloure aquest documental dedicat als 25 anys de la institució.

Pel que fa a sèries, a TVE Catalunya, Rosa Novell també treballà a la sèrie Mare i fill, Societat Limitada

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz