Televisión

La joia de cantar de la gran Victòria dels Àngels

  • Victòria dels Àngels fou una soprano prodigiosa, mundialment coneguda i admirada, que estimava profundament la lírica

  • En complir-se deu anys de la seva mort, recuperem la seva veu en actuacions i entrevistes concedides a TVE

  • El fons d'arxiu de TVE Catalunya conté gran quantitat d'interpretacions en una de les nostres veus més prodigioses

FRANCESCA PUIG
3 min.

En l'entrevista que encapçala aquest text, la gran soprano Victòria dels Àngels deia a la periodista Montserrat Minobis "és casi increible la il.lusió que jo tinc". I és que Victòria vivia l'actuació amb una gran alegria, una joia interior que tot i les dificultats que va passar a la seva vida l'omplia de ganes de pujar a l'escenari.

La presidenta de la Fundació Victoria dels Àngels Helena Mora, va dir un dia que la seva veu era com "l'abraçada d'un ésser estimat". Aquesta fundació que du el nom de la soprano mundialment reconeguda té la seu a Sant Cugat del Vallès. Precisament al monestir de la ciutat és on actuà Victòria el 1992 amb el "Quartet de guitarres de Barcelona".

Arxiu TVE Catalunya - Recital de Victòria dels Àngels al Monestir de Sant Cugat del Vallès

En l'entrevista que concedí a TVE Catalunya a la seva llar, la soprano explicava com va descobrir que la música podia ser el seu futur: perquè agradava els altres quan cantava i perquè podia ajudar econòmicament a casa. També, exposa què és per a ella ser cantant...

Arxiu TVE Catalunya - Victòria dels Àngels entrevistada a casa seva

Gairebé inèdit per als espectadors de TVE és el recital de Victòria dels Àngels -com sempre amb García Morante al piano- en tornar a trepitjar l'escenari el Gran Teatre del Liceu de Barcelona després de 25 anys de no actuar-hi. Són dues parts de 50 minuts cadascuna. Mai no s'ha emés sencer, tot i que se'n van fer versions reduïdes que es van veure a televisió quan Victòria dels Àngels va morir. L'enregistrament és del juliol de 1992.

Arxiu TVE Catalunya - Recital Victòria dels Àngels al Gran Teatre del Liceu - I

Arxiu TVE Catalunya - Recital Victòria dels Àngels al Gran Teatre del Liceu - II

El mateix 1992 el programa dels Serveis Informatius en català a la primera cadena Teleuna li dedicà un monogràfic. L'espai repassa la vida professional de Victòria i les anècdotes de la seva infantesa i joventut: va nèixer dins la Universitat de Barcelona, a la plaça del mateix nom. El seu pare hi treballava de bidell i ella l'acompanyava fins i tot de nit amb la seva guitarra i cantava... L'edifici fou el seu 'castell' fins que començà a rebre aplaudiments als escenaris més importants del món.

Arxiu TVE Catalunya - Teleuna - Especial Victòria dels Àngels

Victòria arribà a ser una gran soprano i la seva senzillesa i estimació per la seva ciutat sovint la duïa a interpretar fins i tot gratuïtament recitals per als seus conciutadans.Va passar al 300 aniversari de Santa Maria del Mar: els veïns dels barri de la Rivera la van poder escoltar vora casa seva mateix. Ho vam veure al programa Miramar.

Arxiu TVE Catalunya - Miramar - Victòria dels Àngels canta al 300 aniversari de Santa Maria del Mar

Victòria dels Àngels va ser a molts programes de TVE cantant o no. Però acabem aquest recull d'homenatge amb la seva ve, aquella que embolcalla. És la interpretacio del Cant dels Ocells per al programa 3x4, de Sant Cugat.

Arxiu TVE Catalunya - Victoria dels Angels interpreta "El Cant dels ocells"

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz