Televisión

Per molts anys, Dagoll Dagom!

  • La companyia de teatre Dagoll Dagom creada per Joan Ollé fa 40 anys

  • Pels seu escenaris hi han passat noms destacats de professionals del país

  • TVE Catalunya recupera de l'arxiu històric vídeos complets d'alguns dels seus treballs

FRANCESCA PUIG
4 min.

El món del teatre i els aficionats celebren aquests dies els 40 anys de treball de la companyia Dagoll Dagom. Un grup d'actors, actrius, tècnics, especialistes, escriptors i professionals de diferents disciplines imprescindibles per a fer-nos somniar des del pati de butaques i que han fet gaudir diverses generacions.

La companyia va ser creada el 1974 pel director i poeta Joan Ollé i la seva primera estrena va ser per a ell també la primera feina com a director d'escena: va ser "Yo era un tonto y lo que he visto me ha hecho dos tontos", basada en poemes de Rafael Alberti. L'any següent es va estrenar "Nocturn per acordió", espectacle muntat amb textos de Joan Salvat-Papasseit, amb música de Ramon Muntaner i col·laboració de Lluís Llach. Eren els anys de teatre polític i de denúncia, amb la censura atenta a retallar i prohibir.

Actualment, dirigeixen Dagoll Dagom tres coneguts noms de l'escena catalana Joan Lluís Bozzo, Anna Rosa Cisquella i Miquel Periel.

Bozzo ha explicat al programa Anem d'estiu -presentat per Goyo Prados- a Ràdio 4 qué significa per a la companyia i per al món cultural aquest aniversari.

El salt definitiu: el teatre musical

L'obra que va suposar una inflexió en la seva trajectòria va ser "Antaviana". Estrenada el 1978, és el pas al teatre musical i una de les més celebrades i conegudes de la companyia. Es basa en contes de Pere Calders i en les músiques "galàctiques" de Jaume Sisa.

I és que en aquestes 4 dècades Dagoll Dagom ha estat una gran impulsora de la música en català. Des de "Nit de Sant Joan", la celebrada "El Mikado" i la magnífica "Mar i cel".

La clau de l'èxit, el treball diari. Al setembre torna Mar i Cel, encara més espectacular

Han estat 26 espectacles, més de 6.000 funcions i 3 milions i mig d'espectadors. La clau de l'èxit, el treball del dia a dia. Al setembre estrenen un nou "Mar i Cel" més espectacular.

A l'arxiu de TVE Catalunya ha rebut un munt de visites una de les seves produccions, l'obra "Glups!" una altra comèdia musical, en aquest cas basada en els còmics de l'autor francés Gérard Lauzier. Va ser enregistrada al Teatre Victòria i es va emetre a la televisió el Nadal del 1985.

Arxiu TVE Catalunya - Glupss

La companyia ha descobert per al públic noms que ara són populars, com el de Rubianes. En el seu moment, TVE va recuperar també les primeres imatges de l'actor a la televisió, corresponents a l'any 1977, on representava l'obra de teatre "No hablaré en clase". L'actor Pepe Rubianes hi interpretava el típic professor de l'escola franquista.

La primera actuació de Rubianes en TVE, amb Dagoll Dagom

Sempre presents a l'actualitat cultural catalana, el desparegut espai Continuarà de TVE Catalunya els seguia sovint. En el següent vídeo ens informaven de lobra "Cop de Rock" que preparaven al Teatre Poliorama, el 2011.

Continuarà - Cop de Rock de Dagoll Dagom

Entre representacions i gires, Dagoll Dagom ha estat sempre un espai per a la creació i la innovació, com quan van presentar - de la mà de l'actor Pep Cruz- a Madrid l'obra "Top model" escrita per Jordi Pompermayer.

A casa seva, a Catalunya, Dagoll Dagom ha rebut sempre l'apluadiment del públic: 'Nocturn per acordió' enrtegistrada per TVE Catalunya i emesa a la Segona cadena el gener del 1977, era una obra eminentment musical amb textos de Salvat Papasseit.

Arxiu TVE Catalunya - Taller de Comèdies - Nocturn per acordió

Com també va ser molt ben valorada l'obra Antaviana, segons la direcció de la companyia, el pas de l teatre de caire polític i reivindicatiu al teatre de la tendresa i la poesia: l'obrac ompleta va ser enregistrada i emesa també a la Segons cadena de TVE en català el 1983. Encapçala aquestes ratlles i hi trobem rostres ben coneguts de Dagoll Dagoll: Bozzo, Cisquella, Guallar...

No és estrany que tothom valori els primers 40 anys d'un nou teatre que ens continua fent sommiar. L'Informatiu de TVE Catalunya li ha dedicat temps a l'edició corresponent el dia de l'aniversari.

Dagoll Dagom fa 40 anys

I a l'espai Gent de Paraula, la periodista Cristina Puig ha dedicat una àmplia conversa a qui va ser un dels creadors i fundadors de Dagoll Dagom, Joan Lluís Bozzo.

Gent de paraula - Joan Lluís Bozzo - 20/07/2014

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz