Televisión

Joana Raspall: cent anys fent!

  • L'escriptora rep homenatges ara que fa 100 anys dedicada a les lletres

  • TVE Catalunya recupera les paraules de Joana Raspall en rebre la Creu de Sant Jordi

  • Dona de fermes conviccions, ha treballat sempre i contínuament pel català i en català

FRANCESCA PUIG
2 min.

Diu Joana Raspall que no podem donar si no duem res dins, que no som si no fem. TVE Catalunya s'uneix a l'homenatge a l'escriptora dels contes, els poemes infantils que reciten cada dia els infants a classe. Com podrien aprendre'ls si ella no els hagués creat?

Raspall es va adonar enmig del fosc franquisme que la canalla no podia aprendre i gaudir de la pròpia llengua si no trobava textos idonis. I d'aquí els versos i els personatges, les rimes, les imatges infantils que els feien aprendre amb més facilitat vocabulari i expressió...

Però Joana Raspall explica que això no era pas feina: el que en donava, de feina, era fer diccionaris. La seva obra més coneguda és el de locucions i frases fetes en català. Hi vam parlar ara fa un temps, en ocasió de la concessió de la Creu de Sant Jordi. 

Nascuda el 1913 a Barcelona, estudià biblioteconomia i el 1932 començà una campanya des de la revista Claror per demanar una biblioteca infantil a Sant Feliu de Llobregat. Ja hi treballava quan esclatà la guerra, i des de la feina diària, aconseguí salvar molts llibres catalans. A la posguerra, donava classes d'amagat, com tantes mestres feien a casa seva mateix.

L'Ajuntament de la ciutat on ha treballat i viscut tants anys, Sant Feliu de Llobregat, ha declarat el 2013 Any Joana Raspall, amb el suport del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz