Televisión

Jacint Verdaguer: so de campanes als 110 anys de la seva mort

  • Per iniciativa ciutadana, el 10 de juny es recorda aquest 2012 la mort del poeta Jacint Verdaguer ara fa 110 anys

  • El record es fa amb el toc de campanes al qual participen dues catedrals i més de cent esglésies del país

  • El "Dia de la memòria" es vol fixar en dies determinats per recordar defensors del català, com ara Verdaguer

FRANCESCA PUIG
2 min.

Una comissió ciutadana integrada per  personalitats d’Osona, el Ripollès, la Garrotxa i la Cerdanya ha posat en marxa la iniciativa per recordar l'autor de l'Atlàntida el diumenge 10 de juny del 2012, dia que fa 110 anys de la mort del poeta.

Òmnium Cutural i Enciclopèdia Catalana donen suport a aquesta idea que neix sota el nom de "Dia de la memòria".

La iniciativa implica dues catedrals i més de cent esglésies, monestirs i ajuntaments. Durant tres minuts, a les 7 de la tarda -hora de la mort de Jacint Verdaguer- brandaran a l'hora en homenatge i record. Un homenatge que es vol repetir per fer memòria dels defensors de la llengua catalana.

Aprofitant l'ocasió, TVE Catalunya recupera dels seus arxius diversos documentals sobre la vida i l'obra del poeta.

El primer és un capítol del programa "La nostra gent" sobre el poeta i escriptor realitzat el 1982 i emés l'any següent.

Presentat i dirigit pel també escriptor Manuel Ibáñez Escofet, hi intervé també el filòleg Joan Triadú. Mostra imatges dels llocs on va viure Jacint Verdaguer: Folgueroles, Vinyoles d'Orís, el vaixell on va fer de capellà, el palau de Comillas, Istambul i Terra Santa, el Montseny i la seva tomba a Montjuïc.

Arxiu TVE Catalunya - La nostra gent - Jacint Verdaguer

 

El segon d'aquests documents extrets de l'arxiu de TVE Catalunya data del 1981i és un curtmetratge titulat "Jacint Verdaguer i l'Atlàntida".

A més dels paisatges i llibres de la vida del poeta, s'escolta recitada "L'Atlàntida". N'és el realitzador Joan Capdevila i Nogués.

Arxiu TVE Catalunya - Jacint Verdaguer i l'Atlàntida

Igualment, oferim un docudrama -o documental amb actors fent dels personatges realas i amb un guió històric- que du per títol "Verdaguer: l'espiga en mig de la zitzània?" produït i realitzat el 1991.

Arxiu TVE Catalunya - Verdaguer: L'espiga enmig de la zitzània?

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz