Televisión
TVE Catalunya s'afegeix al 25 aniversari del Festival de Peralada

Perelada en imatges: un quart de segle de la lírica, la dansa, el teatre i la cançó internacionals

El documental ''25 aniversari del Festival Internacional Castell de Perelada'' recupera les imatges històriques de l'arxiu de TVE. Personatges de renom internacional expliquen l'origen del certàmen i el que ha significat per a les seves carreres professionals figures de la lírica com Montserrat Caballé, de la dansa com Ángel Corella o de la cançó, com Joan Manuel Serrat

FRANCESCA PUIG
3 min.

Les imatges que TVE Catalunya guarda al seu arxiu mostren el castell de Perelada als inicis del festival. Ara, les torres d'aquesta construcció empordanesa estan lligades per sempre al món de la música, la dansa i el teatre. Es compleixen enguany 25 anys des que s'hi va celebrar el primer festival. Carlos Caballé, germà de la diva internacional i promotor musical, va inspirar-se en les gales que es programaven als jardins. Admirador del conjunt arquitectònic, va proposar a la propietat iniciar una programció més estable sota la forma d'un festival en diferents espais, interiors i exteriors.

Acceptada la idea, Carlos Caballé va dirigir el festival durant dos anys. La propietària, Carmen Mateu de Suqué, ens mostra al documental el llibre de signatures on personalitats d'arreu del món que hi han actuat han deixat les paraules d'admiració i agraïment al festival de Perelada.

Amb l'anfitriona recorrem al documental l'església on es fan alguns concerts, l'emplaçament de l'escenari als jardins, el claustre... Carmen Mateu ens explica els moments més entranyables viscuts al llarg d'aquests 25 anys.

Montserrat Caballé, entrevistada per la periodista Soledat Gomis, diu que li agrada molt l'ètica musical d'aquest festival. I s'emociona davant la càmera quan recorda el concert que ella i Josep Carreras van oferir a la plaça del poble de Perelada quan el tenor va tornar dels Estats Units després de superar la leucèmia, que el va tenir entre la vida i la mort...

Per al documental, l'equip de TVE Catalunya es desplaça a l'estudi de Barcelona de Joan Manuel Serrat. El cantautor ens explica que un dels millors records professionals de la seva carrera és haver coincidit al Festival Internacional Castell de Perelada amb l'Orfeó Donostiarra.

De la seva part, Joan Font, director de Comediants, comenta els moments emotius que ha viscut a Perelada anècdotes curioses.

Com no pot ser d'altra manera, entrevistem el director actual del certamen, Oriol Aguilar. Aguilar valora molt el fet que molts noms destacats arreu del món, tant de l'escena com de la lírica, van debutar a Perelada

El festival empordanès ha apostat també per nous valors. En el seu moment va arriscar en convidar directors d'escena, com Mario Gas, a descobrir el món de l’òpera. Ángel Corella explica també al documental que el van contractar per actuar un estiu quan no tenia ni companyia de dansa. Corella mostra el seu gran amor per Perelada quan diu que és l'escenari ideal per a un ballarí, a l'aire lliure, en un escenari que impressiona als professionals de la dansa que el visiten...

El director Luis López de Lamadrid agraeix l'impuls a la seva carrera que ha suposat dirigir en un emplaçament tant privilegiat i alhora de prestigi internacional.

El documental "25 anversari Festival Castell de Peralada" és dirigit per Soledad Gomis, realitzat per Nicolás Albéndiz i postproduït per Enric Ferrés. S’emet divendres 15 de juliol, coincidint amb la inauguració del 25è Festival, a les 19 hores a La 2 de TVE Catalunya.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz