Televisión

El Banc dels aliments

  • Un milió de persones a Catalunya passaran millor l'hivern gràcies al menjar que els donarà el Banc dels Aliments, una entitat amb 23 anys d'experiència a Catalunya. Per saber-ne més, n'hem parlat amb Ana Sancho, directora d'aquest banc tant necessaria avui en dia. Mira la trobada digital

Francesca Puig
3 min.

411.687 quilos d'aliments és la xifra rècord que ha aconseguit amb el Gran Recapte d’Aliments la Fundació Banc dels Aliments. Aquesta gran quantitat de menjar s’ha recollit en només dos dies, el cap de semana del 13 i 14 de novembre. I com? A 300 mercats i supermercats de Catalunya, i de quilo en quilo, cada comprador ha aportat el que podia o volia per omplir la capsa on els voluntaris anaven diposant els paquets. Són aliments per a un milió de persones que a Catalunya, no tenen prou recursos per a comprar menjar.

El banc dels Aliments és una entitat privada sense ànim de lucre amb seus a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona que recull menjar des de fa 23 anys i que cada dia entrega –en paquets amb contingut adequat a cada cas- a les entitats d’ajut social que són les que ho distribueixen als particulars o menjadors socials.

El Banc ha donat les “gràcies molt especials a tots el ciutadans i als 3.800 voluntaris, veritables ànimes del Gran Recapte d’Aliments a Catalunya. Gràcies també, a les 551 empreses del sector agroalimentari, que regularment donen excedents als Bancs dels Aliments de Catalunya.”

Aquestes empreses donen sempre menjar en bon estat: excedents de distribució, capses o pots mal etiquetats... sempre en bon estat. Quan es trc<ta de particulars, sempre es demana que sigui menjar que duri dies, com ara arrós, sucre, llegums, pasta, galetes... perquè doni temps a distribuir-lo en bones condicions fins que se'n fa la distribució.

Desprès de recollir, la gran feinada: classificar

Una setmana després de la recollida, ja s’han classificat dotzenes de tones d’aliments. Més de 200 voluntaris separen, classifiquen i emmagatzemen els aliments a la seu del Banc, distribuïts en tres torns. Aquestes 200 persones formen part dels més de 3.500 voluntaris que són els que prèviament han estat als 300 mercats i supermercats de tota Catalunya, informant als ciutadans i recollint les seves donacions.

“Els voluntaris i els ciutadans que participen al Gran Recapte són la veritable ànima de la campanya, que ja és a prop d’aconseguir els seus objectius gràcies al seu admirable esforç desinteressat”, explica Antoni Sansalvadó, President de la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona.

I la recompensa és... donar al qui no en té

A Barcelona, el nombre de persones que demanen l’ajut del Banc dels Aliments s’ha duplicat des del 2009. Actualment, i segons l'Observatori Català de la Inclusió Social, es calcula que més d’un milió de ciutadans a Catalunya viuen per sota del llindar de pobresa, és a dir, amb menys de 486 euros mensuals.

En aquest darrer any, les persones a les que han donat ajut les entitats benèfiques que s'abasteixen al Banc dels Aliments han pujat d'un 52% -és a dir, són el doble-, sobretot per la crisi econòmica actual i una de les xifres d'atur més altes d'Europa, el 18%. De les persones ateses pel Banc prop de la meitat són immigrants.

A més, el Banc dels Aliments ha detectat una nova situació de vulnerabilitat: les famílies del país aturades que suporten costos d’habitatge o hipoteques que representen més del 70% dels seus ingressos i per tant, queden ofegades. I les famílies d’origen africà o llatinoamericà, que varen optar pel reagrupament familiar, i ara no poden suportar l’augment de les despeses per habitatge i els seus serveis.

També hi ha a Catalunya una altra font de pobresa i exclusió social: els immigrants en situació irregular que treballaven a la construcció o als serveis i que ara també són a l'atur.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz