El reportatge:
Deixar de ser invisibles
Si bé per a molta gent el fet d'associar-se no revesteix cap mena d¿importància, per a altres és cabdal i és una fórmula a l'hora de reivindicar els drets com a ciutadans. L'Ateneu Candela, a Terrassa, és una entitat que, entre molts altres grups, compta amb diferents associacions de nouvinguts. Consideren que aquest espai els permet opinar i organitzar-se amb llibertat. Fins i tot quan l'immigrant no té la documentació en regla. Hem conegut les inquietuds i preocupacions de moltes persones que, malgrat la crisi econòmica, lluiten per deixar de ser invisibles.
L'apunt:
Mediadors, el pont necessari
Són l'enllaç imprescindible entre els pacients i els metges quan aquests no parlen la mateixa llengua. A la sanitat catalana treballen ja un centenar de mediadors interculturals que s¿encarreguen de facilitar la comunicació a les urgències i consultes ordinàries, inclosa l'àrea de psiquiatria. També guien els nouvinguts perquè no es perdin en els centres de salut, els demanen les hores de visita i les receptes, i els tramiten la targeta sanitària. Avui coneixerem d'aprop aquesta feina de la mà del Dragos i del Mhammed, intèrprets de romanès i d'àrab respectivament, que fan de mediadors a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona.
La cuina: Tunísia
Sabors de color vermell
Quan el Hatem va arribar a Barcelona recorda que tot el que tastava no tenia prou gust. Li faltava un dels ingredients fonamentals per a qualsevol tunisià: la Harissa, la salsa vermella i picant que sempre acompanya els menjars a Tunisia. Amb el Hatem i els seus amics aprendrem a cuinar l'amanida Mechouia (similar a l'escalivada catalana) i també el "Brik" una mena de creppe farcit, fàcil de fer i un dels plats preferits dels turistes que visiten aquest país. Avui ens apropem a una cuina que té el color vermell com a protagonista i que beu de les influències turques, jueves, berbers i de països europeus com França i Italia.
L'entrevista: Boban MinicSobreviure a la guerra
Boban Minic va ser la veu de Radio Sarajevo durant la guerra de Bòsnia i Herzegovina. L'emissora va resistir heroicament el setge a la ciutat. Des dels seus micròfons les paraules de Boban ajudaven a sobreviure i repartien esperances... fins que li van fallar les forces i va emmudir. Llavors va decidir retrobar-se amb la seva família a l'Escala, on havia arribat mesos abans amb l'ajut d'una ONG empordanesa i dos periodistes catalans.
La guerra va estroncar la carrera professional d'èxit d¿en Boban. A l'exili va haver de treballar en allò que podia, per bé que mai va deixar de parlar de Bòsnia en escoles i universitats. Ara, 15 anys després, afronta el repte de tornar a fer de periodista a Catalunya, el seu nou país.