La cobertura del 12-M

RTVE incorpora la IA a la tasca periodística de la cobertura del 12M

  • Es generaran notícies automàticament sobre els resultats electorals de les poblacions catalanes de menys de 10.000 habitants

  • La informació, en castellà i català, estarà disponible des que es comencin a rebre les primeres dades oficials a www.rtveia.es

COMUNICACIÓ - RTVE CATALUNYA
2 min.

Tota la informació dels projectes d'IA a RTVE està disponible a https://www.rtveia.es

RTVE treballa de nou amb intel·ligència artificial per ajudar a la cobertura d'unes eleccions, les convocades al Parlament de Catalunya el 12 de maig, tal com es va fer a les generals i municipals del 2023. En aquesta ocasió es generaran notícies automàticament sobre els resultats de les poblacions catalanes de menys de 10.000 habitants, una informació que fins ara no es cobria.

La informació, en castellà i català, estarà disponible des del moment en què comencin a rebre les primeres dades oficials a www.rtveia.es. Precisament, les dades oficials són un dels punts clau d'aquesta cobertura. Comptar amb elles permet garantir la veracitat, la transparència i l'absoluta fiabilitat dels resultats.

Els milers de dades rebudes es transformaran automàticament en informació veraç i útil en tots dos idiomes. Per garantir la transparència del procés, a cada notícia hi constarà que el contingut ha estat “generat automàticament mitjançant intel·ligència artificial a partir de les dades proporcionades per” la font oficial corresponent.

Amb IA també es generaran imatges i gràfics que informaran dels resultats, dels possibles pactes o comparatives amb altres eleccions i de les dades de participació. Aquest procés sempre estarà supervisat per professionals de RTVE, tant periodistes, com enginyers i tècnics per certificar el control editorial i verificar-ne la qualitat informativa i visual.

En aquesta prova de concepte hi col·laboren les empreses tecnològiques Narrativa (generació de text) i AWS (“núvol”), l'ONCE (accessibilitat) i les universitats públiques de Castilla la Mancha (UCLM) i Lleida (UdL), aportant el seu coneixement acadèmic i experiència en l’àmbit del periodisme, l’aplicació de noves tecnologies i l’ús del castellà i el català. L'objectiu és sumar altres idiomes oficials en el futur. Destaca també el suport del Centre Territorial de Castella-la Manxa, centre de referència tecnològica a RTVE, i del Centre de producció de Catalunya, a Sant Cugat, nova mostra de la importància i activitat de la xarxa territorial de la Corporació.

RTVE ha rebut diversos guardons nacionals i internacionals per iniciatives pioneres com aquesta cobertura i destaca com a mitjà de comunicació públic en l'ús de les noves tecnologies per fer-ho amb criteris ètics i amb la màxima transparència.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz