Premis Gaudí 2023

'El sostre groc', participada per RTVE, recull el XV Premi Gaudí com a millor documental

  • Les protagonistes del film, dirigit per Isabel Coixet i participat per RTVE, van recollir el guardó amb la platea dempeus

  • Els premis es van lliurar anit en una gala al Museu Nacional d'Art de Catalunya, marcada per l'homenatge al director mallorquí Agustí Villaronga

  • El sostre groc' s'estrena molt aviat a RTVE Catalunya i RTVE Play Catalunya

COMUNICACIÓ - RTVE CATALUNYA
3 min.

El documental d'Isabel Coixet 'El sostre groc', va ser reconegut anit com a millor documental a la gala de lliurament dels XV Premis Gaudí, que atorga l'Acadèmia del Cinema Català. Participada per RTVE, la cinta explica i denuncia el cas d'abusos sexuals a l'Aula de Teatre de Lleida, a partir de la denúncia de nou alumnes a dos professors. El cinema participat per RTVE va obtenir una vintena de premis, en una gala marcada per l'homenatge al cineasta Agustí Villaronga.

'El sostre groc', d'Isabel Coixet, va rebre el XV Premi Gaudí com a millor documental. El documental, participat per RTVE, explica i denuncia el cas de l'Aula de Teatre de Lleida a través de les seves protagonistes. L'any 2018, un grup de nou dones van presentar una denúncia contra dos dels professors pels abusos sexuals patits durant els anys 2001 i 2008, quan eren unes adolescents. Però era massa tard. Per por, vergonya, perquè van trigar molt de temps a entendre i pair el que havia passat, la denúncia va arribar quan el cas ja havia prescrit i es va arxivar. El que no sabien és que, malgrat tot, els seus testimonis estaven obrint una porta darrera la qual potser no estava tot perdut.

Cinc de les protagonistes del film en recollir el guardó, han agraït a Coixet haver fet d'altaveu i haver trobat "altres formes de sanar", i han reclamat "recursos i ganes" a l'Administració per afrontar els abusos. El públic del MNAC ha acollit el parlament amb un ovació final i la platea dempeus.

El documental 'El sostre groc' es podrà veure molt aviat a RTVE Catalunya i RTVE Play Catalunya.

Les pel·lícules participades per RTVE triomfen als XV Premis Gaudí

El cinema participat per RTVE ha obtingut una vintena de premis als Premis Gaudí 2023, fet que referma el compromís de la corporació pública amb el cinema fet a casa nostra. Entre els guardons, destaquen les cinc estatuetes que ha recollit 'Alcarràs', de Carla Simón, que a més del premi a la millor pel·lícula, ha obtingut els de millor direcció, guió original, direcció de producció i el premi del públic.

L'altre gran premi, el guardó a la millor pel·lícula en llengua estrangera va ser per a 'Pacifiction', d'Albert Serra, que es va emportar també la direcció artística i el vestuari.

Cinc guardons va obtenir 'Un año, una noche', del realitzador català Isaki Lacuesta, que explica la història d'una parella que sobreviu a l'atemptat terrorista de la sala Bataclan de París. La cinta va aconseguir els premis al millor guió adaptat, al muntatge, la música original, el so i els efectes visuals.

Vicky Luengo i Pol López van alçar les estatuetes per la seva interpretació a la pel·lícula 'Suro', de Mikel Gurrea, que també va obtenir el premi a la millor direcció novella. Les actrius Ángela Cervantes i Carla Quílez van convèncer pels seus papers a 'La maternal' i van aconseguir els guardons a la interpretació secundària i revelació respectivament. Mentre que Àlex Brendemühl va obtenir el premi a millor actor secundari per 'Historias para no contar'.

El film 'Cinco lobitos' va ser premiat amb el guardó a millor pel·lícula europea.

Els XV Premis Gaudí es van lliurar anit al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), de Barcelona, en una gala a la qual van assistir 1.300 persones i que va homenatjar el cineasta mallorquí Agustí Villaronga, mort ahir al matí.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz