Premis Sant Jordi de Cinematografia

Antonio Banderas reconegut amb el Premi a la Trajectòria

  • L'actor ha treballat en nombroses pel·lícules tant a Espanya com a Hollywood de la mà dels millors directors i acompanyant actors reconeguts

  • Els premis es lliuraran el dimarts 26 d'abril al Teatre Lliure de Montjuïc

COMUNICACIÓ - RTVE CATALUNYA
3 min.

Els 66 Premis RNE Sant Jordi de Cinematografia reconeixen Antonio Banderas amb el premi a la Trajectòria per la seva exitosa carrera cinematogràfica com a actor, productor i director de cinema. El guardó reconeix la seva prolífica carrera tant a Europa com als Estats Units.

Nascut a Màlaga el 1960, Antonio Banderas volia ser futbolista, però una lesió el va empènyer a provar sort amb un altre dels seus interessos: la interpretació. El destí va fer que, mentre feia d'acomodador en un teatre de Madrid conegués Pedro Almodóvar, que començava la seva carrera cinematogràfica i li va oferir alguns dels seus primers papers. La carrera de Banderas està innegablement lligada a la del director manxec, amb papers a 'Laberinto de pasiones' (1982), 'Matador' (1986), 'La ley del deseo' (1987), '¡Átame!' (1988) i 'Mujeres al borde de un ataque de nervios' (1989), que va ser nominada a l'Oscar.

La dècada dels vuitanta va ser molt prolífica per Banderas i va rodar amb els millors directors espanyols del moment títols tan reconeguts com 'La corte del faraón', de José Luis García Sánchez (1985) i 'Bajarse al moro', de Fernando Colomo (1988), entre altres.

El 1992, amb escasses nocions d'anglès, va debutar a Hollywood a 'Los reyes del mambo'. A partir d'aquest moment va encadenar papers a pel·lícules com 'Philadelphia' (1993), 'Entrevista amb el vampir' (1994) i 'La casa de los espíritus' (1995), acompanyant a la pantalla actrius i actors tan coneguts com Tom Hanks, Brad Pitt, Tom Cruise, Jeremy Irons, Mery Streep, Glenn Close, Winona Ryder i Vanessa Redgrave, entre altres.

El 1995, va protagonitzar la cinta de Fernando Trueba 'Two Much' juntament amb Daryl Hannah i Melanie Griffith, que es va convertir en la seva parella durant dues dècades.

La carrera de Banderas no sols s'ha centrat en la interpretació. Ha dirigit i produït diverses pel·lícules i ha posat veu a personatges d'animació. Actualment dirigeix el Teatre del Soho a Màlaga.

Antonio Banderas estuvo nominado el Oscar y ganó el premio a Mejor Actor en Cannes. RTVE

El treball d'Antonio Banderas ha estat reconegut en diverses ocasions, ha rebut nominacions als Globus d'or, als Goya i als Emmy, entre altres, així com la nominació a l'Oscar a la millor interpretació per 'Dolor y gloria' al 2020. Aquesta pel·lícula de Pedro Almodóvar li va valer el premi a millor actor protagonista al Festival de Cannes, un Goya, el Premi Feroz i el Fotogramas de Plata. També va obtenir el Premi Sant Jordi, un guardó que ja havia guanyat el 1987 per 'La ley del deseo'.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz