El bateig de Televisió Espanyola

  • La inauguració només va ser seguida per uns sis-cents receptors a Madrid

PABLO BECEIRO
3 min.

La història oficial de la televisió a Espanya comença la tarda del diumenge 28 d'octubre de 1956, amb la inauguració de les primeres emissions regulars des dels estudis inicials de la torre del Paseo de la Habana, a Madrid, realitzades per menys de cinquanta treballadors i col·laboradors.

La data triada no va ser casual: estava carregada de simbolisme. El 28 d'octubre era la festivitat de Crist Rei i la vespra de l'anniversari de la fundació de la Falange Espanyola. Aquesta càrrega simbòlica va quedar ampliament reflectida en el discurs inaugural del Ministre d'Informació i Turisme, Gabriel Arias Salgado

Espero que, amb la vostra col·laboració, la televisió espanyola arribi a ser un dels millors instruments educatius

"Hem triat aquestes dues dates per proclamar així els dos principis bàsics que han de presidir, sostenir i emmarcar tot el desenvolupament futur de la televisió a Espanya: l'ortodòxia i rigor des del punt de vista religiós i moral amb obediència a les normes de l'Església Catòlica i el servei als grans ideals del Moviment Nacional."

I acabava manifestant un desig: "Espero que, amb la vostra col·laboració, la televisió espanyola arribarà a ser un dels millors instruments educatius per al perfeccionament individual i col·lectiu de les famílies espanyoles."

Què es va poder veure?

La programació d'aquest primer dia va estar formada, a més de la ineludible benedicció oficial de les instal·lacions -per part del confessor particular de Franco- i els discursos oficials, per emissions del No-Do, actuacions dels cors i danses de la Secció Femenina i concerts, amb tancament de l'himne nacional i la bandera espanyola.

Aquella primera emissió oficial de TVE va ser un autèntic patiment

Testimonis de l'època asseguren que, a causa de la inexperiència, la improvisació i els nervis d'aquell dia, gairebé gens va sortir bé. Va caldre tornar a començar diverses vegades i tornar a repetir nombroses escenes. "Aquella primera emissió oficial de TVE va ser un autèntic patiment", recorda el realitzador Pedro Amalio López, "no sortia res bé. Van arribar tard els micròfons, el ministre va haver de repetir el discurs inaugural fins a quatre vegades... hi havia molts nervis, estàvem poc preparats i vam anar d'errada en errada".

Història de TVE - Pedro Amalio López ens explica com va ser la realització de la primera emissió

Va haver-hi molta improvisació, en efecte, pel fet que sembla que la inauguració va ser avançada respecte als plans inicials per les lluites internes entre les diverses faccions del franquisme, falangistes i catòlics. Amb prou feines unes setmanes després, va ser remodelat el govern per Franco, donant pas per primera vegada a membres de l'Opus Dei.

Qui ho va poder veure?

La inauguració solament va ser seguida per uns sis-cents receptors

Els desastres de la inauguració no van tenir major transcendència, ja que un moment aparentment de tanta importància no va tenir amb prou feina repercussió en la premsa de l'època, probablement perquè la inauguració solament va ser seguida per uns sis-cents receptors i una cobertura de menys de 70 km. al voltant de Madrid. Però també perquè el govern i els mitjans tenien altres qüestions on posar la seva atenció, immersos en una greu crisi econòmica i política, amb nombroses mobilitzacions estudiantils i obreres, a més de les tensions internacionals, a causa de la invasió en aquells dies d'Hongria per part de les tropes russes.

D'altra banda, els primers aparells de televisió costaven entre 24.000 i 32.000 pessetes de l'època, que era una quantitat molt elevada, solament assumible per poques famílies.

.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz